Våroffer/Norrdans

Foto: Lia Jacobi

Hos Norrdans får Igor Stravinskijs Våroffer från 1913 än en gång nytt liv, nu i en överraskande form som vårstädning i garaget. Med en stor plastpresenning och en uppsjö av prylar – vardagsting där allt från öronproppar till avloppsrör blandas – går de tre dansarna loss med kraft och fart i Martin Forsberg lekfulla koreografi. Till den klassiska musiken utförs en samtida rit med tingen. Nyfikenheten och fantasin tar ledningen och med den unga publiken runt om blir Våroffer både rebellisk och rolig.

— Urvalskommitténs motivering

En lekplats förlorad i (dys)funktion, (o)ordning och öronproppar. En överbliven presenning och en kratta utan skaft och en drös andra vardagliga föremål, delar plats med de tre dansarna som försöker exekvera en mycket exakt version av Våroffer.

En klassisk mastodont, omformulerad av Norrdans konstnärliga ledare Martin Forsberg. Denna kreation är ett makrokosmos på liten yta, där skalor, volym och vibrationer står i centrum. Här finner det sköna sin plats bredvid det sublima, det fängslande vid sidan av det förvridna. Dansen närmar sig farligt nära och kompositören Stravinskys storslagna toner manifesterar sig i en liten men explosiv ensemble, en form av rebellisk lekfullhet och total avsaknad av offer.

Koreografi, scenografi & kostym Martin Forsberg i nära samarbete med ensemblen.
Kompositör Igor Stravinskij
Dansare Alberte Buch Gøbel, Yeji Lim, Elias Kraft i samarbete med Jonathan Starr.
Repetitör och konstnärlig samarbetspartner Marco Herløv Høst.
Turnétekniker Daniel Granberg

Läs mer om produktionen här

Tillbaka till alla utvalda produktioner