Vildanden/Göteborgs Stadsteater

Foto: Ines Sebalj

Att koncentrera Vildanden både i form och rum ger ny lyster till Ibsens klassiker. Här begränsas utrymmet för allt utöver det excellerande skådespeleriet. I det avskalade badrum där dramat nu utspelar sig blottläggs inte bara livslögner utan också våra mest intima kroppsliga behov. Gregers Werles iver att rena den eskapistiska Ekdalska familjen tar sig här helt bokstavliga uttryck. Sällan har väl behovet av ett eget rum framstått större.

– Urvalskommitténs motivering

Emil Graffman regisserar en av Ibsens mest älskade pjäser, Vildanden. Om en familj vars lycka trasas sönder av en lidelsefull sanningssägare. Ska man verkligen ta livslögnen från en människa?

Hemma hos familjen Ekdal går livet sin gilla gång. Att allt inte blev som man drömde och hoppades, är något som familjen undviker att tänka på. Istället flyr de till att ägna sig åt sitt husdjur, en skadeskjuten vildand.

Tillsammans lever de ett lyckligt liv, inte utan bekymmer, men fyllt av kärlek. Allt ändras plötsligt, när en vän från förr kommer på besök. Där andra ser lycka, ser vännen falskhet. För honom blir vildanden en symbol för familjen fångad i en illusion och han gör det till sin plikt att få dem att se sanningen. Men sanningen är ett hårt vapen och ibland drabbar den fel.

Av Henrik Ibsen
Översättning Klas Östergren
Bearbetning Lucas Svensson, Emil Graffman
Regi & scenografi Emil Graffman
Medverkande Victoria Dyrstad, Johan Friberg, Mia Höglund-Melin, Benjamin Moliner, Robin Stegmar, Lars Väringer
Statister Embla Ingelman-Sundberg, Robin Ahlqvist
Ljusdesign Tobias Hagström-Ståhl
Kompositör Fredrik Möller
Kostymdesign Matilda Hyttsten
Maskdesign Maria Agaton
Ljuddesign Marcus Lilja
Dramaturg Sisela Lindblom
Förlag Colombine Teaterförlag

Läs mer om produktionen här

Tillbaka till alla utvalda produktioner