Zebran Vadstena-Akademien

Foto: Martin Hellström

Den omöjliga kärlekshistorien mellan två män som tvingas fly sitt hemland skildras i operans form med Tebogo Monnakgotlas melodiskt påhittiga orkesterklanger och Kerstin Perskis lyriskt upphöjda libretto. Med en virtuos tolvmannaorkester, självlysande solister och stiliserad scenografi samverkar ton, ord, kroppar och rum kongenialt i en lika vacker som tragisk historia om exil, identitet och intolerans i kolonialismens skugga.

— Urvalskommitténs motivering

I centrum av operan finns kärleken mellan två män; Edward och John som båda tvingats fly sitt land p.g.a. sin sexuella läggning.

John hittar en väska med alla sina saker i hallen till sin och Edwards gemensamma lägenhet. Ett brev från Edward ligger på köksbordet. I brevet blir John ombedd att flytta ut ur lägenheten innan Edward kommer tillbaka. Edward ber om förlåtelse för att han sårar John, vet att han är en feg svikare, men säger att han inte kan göra på annat sätt. Förkrossad, skriver John ett svar som han lämnar på bordet, tar väskan och försvinner för alltid ut ur Edwards liv.

Vår opera börjar alltså i slutet, när den personliga katastrofen för Edward och John är ett faktum. Men hur blev det så? Hade det gått att förhindra? Hur gick det till när två människor som nyss hellre ville dö än leva utan varandra i ett land som förbjöd deras kärlek, nu när de äntligen skulle kunna leva i frihet, känner sig som två främlingar för varandra? Är Zebran vit med svarta ränder eller tvärtom?

Tebogo Monnakgotla, tidigare huskompositör hos P2, Sveriges Radio debuterar med sin första helaftonsopera. Librettot är skrivet av Kerstin Perski som senast skrev operan Son of Heaven (2015) till Vadstena-Akademien.

MUSIK Tebogo Monnakgotla
LIBRETTO Kerstin Perski​
REGISSÖR Deda Cristina Colonna
MUSIKALISK LEDARE Emil Eliasson
SCENOGRAFI/KOSTYM Bente Rolandsdotter 
MASK Anne-Charlotte Reinhold
LJUS Susanna Hedin, Lumination of Sweden

SÅNGSOLISTER
EDWARD Georg Källström, tenor 
JOHN Luthando Qave, baryton
DISA Agnes Auer, sopran 
ANNA Karin Osbeck, mezzosopran
LENA Emma Johansson, sopran
KAJ Pascal Zurek, basbaryton 

​ORKESTER
Konsertmästare: Filip Gloria, violin I
Lovisa Ehrenkrona, violin II
Ester Forsberg, viola
Rebecka Lagman, cello
Jessica Fällgren, kontrabas
Christine Amcoff, flöjt 
Adam Lindtrup, klarinett
Gerson Fabris, fagott
Eelis Malmivirta, horn
Mattias Nyström, trombon
Claire Montcharmont, harpa
Andreas Nyström, slagverk


Föreställningen kommer inte att visas live under Scenkonstbiennalen, men kommer att presenteras genom en filmvisning och ett föreställningssamtal.