Nyhetsbrev #april

På Scensverige förklarar vi knopparna brustna och vi har kommit igång på riktigt med saker vi väntat besked på. Vi har fått finansiering från bl a Kulturrådet till Stolt scenkonst och planerar nu programmet för scenkonst och/eller seminarier på hela sju festivaler – Växjö Pride, Malmö Pride, Stockholm EuroPride, Göteborg EuroPride, Gävle Pride, Jönköping Qom Ut och Umeå Festival Normal. Till EuroPride har vi också fått i uppdrag av Svenska Institutet att bjuda hit internationella gäster. Vi har gjort en global utlysning via International Theatre Institute, där vi initierat en internationell arbetsgrupp, som kommer att ha sitt första möte i Stockholm i augusti. De svenska gästspel vi hoppas på kommer från våra medlemsorganisationer och fria scenkonstproducenter som arbetar aktivt med HBTQ+perpsektiv, och de internationella spår vi just nu jobbar med är Georgien, Ryssland, Spanien, Ghana, Finland och USA. Följ oss på Facebook och se direkt när vi släpper programmen! Dansstationen är vår partner i Malmö, och deras program hittar du här.

Från Svenska Institutet har vi i år igen fått i uppdrag att tillsammans med ASSITEJ bjuda in internationella gäster till Bibu (Biennalen för Barn och Unga) i Helsingborg. Passa på att träffa dessa kollegor! Varje dag kommer det finnas möjlighet att på ett informellt sätt stifta närmare bekantskap med gästerna under programpunkten ”Fika med Bibu”. Över en kopp kaffe så pratar vi om festivalens föreställningar samt trender och tendenser inom den svenska scenkonsten. I skrivande stund har gäster från Lettland, Malawi, Zimbabwe, Namibia, Botswana, Estland, Turkiet, Ryssland, Moldavien, Ukraina, Tyskland, Pakistan, Belgien och Korea tackat ja till att komma. Se Bibu:s hemsida för tider och platser för träffarna.
Torsdag den 17:e maj på Bibu arrangerar vi seminariet ”Nu har vi väl ändå kommit långt i Sverige med den här HBTQ-grejen?”, där moderatorn Joakim Rindå från Riksteatern samtalar med dramatikern Isabel Cruz Liljegren, skådespelaren Simon Rodriguez, Ögonblicksteaterns konstärliga ledare Johanna Salander och Folkteatern Gävleborgs konstnärliga ledare Mattias Brunn om scenkonst med HBTQ+perspektiv riktade till barn och unga.

Samma kväll bjuder vi in till ett mingel på Tivoli i Helsingborg där vi informerar om vår verksamhet och arrangerar en tävling om bästa idé för seminarium/samtal/workshop till Scenkonstbiennalen. Vinnaren får tillsammans med Scensverige arrangera sin föreslagna programpunkt och får ett biennalpass! Tävlingen kommer också att läggas ut på Facebook.

Urvalskommittéerna från Scenkonstbiennalen och Swedstage arbetar så det glöder med att se och diskutera föreställningar. Det pågår enormt mycket intressant på scenerna just nu, och det ska bli spännande att se vad vi får för festivalprogram. Om du är producent, glöm inte att nominera produktioner till Scenkonstbiennalen här. Missa inte heller att kolla in Månadens premiärer här.

Förra veckan besökte vi Sundsvall för uppstartsmöte med Scenkonst Västernorrlands Mikael Flodström och vår blivande biennalkoordinator Mira Helenius, som för närvarande är danschef för Norrdans. Vi jobbar nu med att skapa en styrgrupp och börja inventeringen av teater- och seminarielokaler i Sundsvall och Härnösand. Boka redan nu in datumen 14-19 maj 2019!

Den 5 april blev jag och Björn Wiman från Dagens Nyheter intervjuade i Kulturnyheterna på SVT angående problematik med visum för internationella gäster. Förhoppningsvis tar de frågan vidare till högre instans, Scensverige/Teaterunionen skrev sitt första konkreta förslag på lösning till UD redan 2005. Förslaget innebar att alla myndigheter och ambassader bör jobba enligt gemensamma riktlinjer, istället för att en ambassad stoppar en gäst från ett land som vi t ex fått pengar från Svenska Institutet för att bjuda in.

Missa inte vårt årsmöte den 7 maj i Stockholm! Klockan 13-14.30 går mötet för våra rådsrepresentanter av stapeln, och efter det öppnar vi upp dörrarna för alla intresserade, då vi kommer att arrangera ett seminarium. Mer info om lokal och innehåll kommer!

Ulricha Johnson
Verksamhetschef
Foto Peter Knutson
Foto: Peter Knutsson

(Fotot uppe till höger är från Rickard III på Uppsala stadsteater, fotograf: Micke Sandström.)