Nyhetsbrev #mars

Tack tack tack!

Scenkonstvåren står i full blom och för den som vill se allt är det bråda dagar. Kolla in månadens premiärer längre ner i brevet!

Vi har också två viktiga påminnelser:
1) Vänta inte för länge med att nominera din föreställning till Scenkonstbiennalen 2019! Urvalskommittén arbetar för fullt för att hinna ta del av allt, för att vara säker på att de hinner planera är det bästa att nominera så tidigt som möjligt. Biennalen äger rum i Sundsvall och Härnösand i maj 2019, läs om nomineringar och urvalskriterier här.

2) Utlysningen för produktioner till Swedstage stänger den 15 april! Ett stort antal utländska bokare och gäster kommer till Stockholm den 21-24 oktober för att se ett späckat program med svenska produktioner för barn, unga och vuxna. Läs mer här och sprid gärna!

Programläggningen för Stolt scenkonst på olika pridefestivaler är igång. Via vårt breda nationella nätverk och samarbetspartners kommer vi i år kunna erbjuda scenkonst, seminarier och samtal med hbtq+perspektiv på Pride i Växjö, Malmö, Gävle och Jönköping, samt på EuroPride i Stockholm och Göteborg! Vi kommer också att ha ett antal internationella gäster på plats i samarbete med Svenska Institutet.

Scensveriges årsmöte kommer att äga rum i Stockholm den 7 maj, kl 13-16.30. På mötet samlas alla rådsmedlemmar som representerar våra medlemmar. Det kommer bl a bli ett spännande fyllnadsval på ordförandeposten och en presentation av Scensveriges verksamhetsplan. Precis som efter rådsmötet i november kommer vi att öppna dörrarna för alla efter att årsmötet är avslutat. Vad som händer kl 14-16.30 är under planering, vi återkommer med plats och seminarieinnehåll!

Världsteaterdagen firas över hela världen den 27 mars. Varje år skrivs ett budskap av en utvald konstnär, den första var Jean Cocteau 1962. Eftersom initiativtagaren, vår huvudorganisation ITI (International Theatre Institute) fyller 80 år i år, firas det i år med fem budskap från alla världens kontinenter (enligt UNESCOs definition).

De som skrivit årets världsteaterbudskap i år är Ram Gopal Bajaj (Indien), Maya Zbib (Libanon), Simon McBurney (Storbritannien), Sabina Berman (Mexico) och Wèrê Wèrê Liking (Elfenbenskusten). Här kan du läsa budskapen, som översätts till 50 olika språk.
Översättningar på svenska läggs upp på scensverige.se inom kort! Om du befinner dig i Paris på Världsteaterdagen är det ett stort firande i UNESCOs byggnad.

I maj arrangerar vi ett seminarium på Bibu med rubriken ”Nu har vi väl ändå kommit långt i Sverige med den här hbtq-grejen?”, där en panel bestående av Isabel Cruz Liljegren, Simon Rodriguez, Johanna Salander och Mattias Brunn kommer att prata om arbetet med scenkonst riktad mot barn och unga, modererade av Joakim Rindå. Vi kommer också att bjuda in till ett mingel där vi upprepar det populära konceptet ”föreslå ett seminarium till biennalen och ha chans att vinna ett gratis biennalpass”. Dit har vi även i år tillsammans med Assitej fått i uppdrag av Svenska Institutet att bjuda in internationella gäster, kom och träffa dem!

Ulricha Johnson
Verksamhetschef
Foto Peter Knutson
Foto: Peter Knutsson

Foto uppe till höger: S & S, Göteborgsoperan. As it were av Sang Jijia. Ensemble. Fotograf: Mats Bäcker