Nyhetsbrev #juni

Vi vill tacka alla som kom på vårt mingel på Bibu, det var väldigt roligt att träffa så många medlemmar och presumtiva medlemmar och ta del av tankar och diskussioner. Vi hade tillsammans med Assitej fått det fina uppdraget av Svenska Institutet att bjuda in ett antal internationella gäster, och de var väldigt glada över det fina mottagandet. Vi tackar också Bibu – festivalen för barn och unga, för väl genomförd och spännande festival! Fick du kontakt med någon av våra internationella gäster och undrar hur du ska gå vidare med det där spännande samarbetsprojektet ni kom på, kan du maila oss på info@scensverige.se och få deras kontaktuppgifter.

Ännu fler internationella gäster kommer att få ta del av svensk scenkonst i oktober, när vi bjuder hit dem till showcasefestivalen Swedstage, som Teaterunionen för tredje gången arrangerar tillsammans med Assitej. Programmet, som består av svenska barn-, ungdoms-, och vuxenproduktioner redo för gästspel i världen, kommer att presenteras i nästa vecka!

På Bibu utlyste vi en tävling om bästa förslag till programpunkt på Scenkonstbiennalen i Norrköping den 23-28 maj 2017. Föreställningar väljs av urvalskommittén, men i övrigt fick tävlingsdeltagarna önska fritt. Vinsten består i att förslaget genomförs, plus ett gratis biennalpass. Konkurrensen har såklart varit stenhård, när scenkonsten vässar geniknölarna uppstår storverk. Genomtänkta (nyttoperspektiv inom konsten), spontana (Christer Fuglesang pratar parallella universum), galna (fyll ett rum med kattungar ), innovativa (Kritik och scenkonst – en omöjlig kärlekssaga?) och smarta (de flesta) förslag har lagts i olika högar. Två personer inkom med liknande idéer som vi tycker var så intressanta att vi nu korar både Paloma Winneth och Mario Castro Sepulveda till vinnare och ber dessa tillsammans gå vidare med genomförandet av seminariet ihop med Teaterunionen. Det kommer handla om strategier angående påhopp och angrepp på scenkonstnärer, hur hanterar vi avbrutna föreställningar med provocerad publik, hur kan vi begränsa risker och utsatthet för publik och medarbetare?

Ett stort värde av att vara medlem i Teaterunionen är att det är fritt fram att föreslå och sedan arrangera seminarier, se till att skicka in dina bästa idéer HÄR.

Vi är nu i slutfasen av planeringen av vårt tajta, spännande program kallat Stolt scenkonst på Pride. Teaterunionen har med stöd av Kulturrådet och våra partners Stadsteatern Skärholmen, Unga Klara och Riksteatern samlat ett axplock av produktioner som spelar och planerar att spelas i Sverige under året, för att visa på vilket djuplodande och brett arbete som sker på temat, där både stora institutioner och fria aktörer jobbar engagerat och oförtröttligt.

Föreställningarna Det här är min historia av och med Fredrik Apollo Asplund med regiöga av Carolina Frände från Stadsteatern Skärholmen och Flytta på er, jag ska bli fri, Aleksa Lundbergs nya monolog i regi av Annika Silkeberg, kommer att spelas i sin helhet på Fri Scen. Riksteatern kommer att hålla en workshop inför den kommande föreställningen Landet inuti – queer på landsbygd, Shake It Collaborations workshoppar perfomanceverket SAD, Teatergruppen Kunq återförenas på Unga Klara för en reading av Queer nation’s manifest, Lesbisk Frukosts Robin N Spegel och Lisa Färnström arrangerar samtal.

Klart är också att grundarna av Side by Side International LGBT Film Festival kommer och berättar om sina villkor när det handlar om att offentligt jobba med ökad kunskap, tolerans och respekt för HBTQ-frågor i Ryssland.

Vi ses på Pride House (Kulturhuset Stadsteatern) den 28:e och 29:e juli! Håll koll på vårt program, det uppdateras regelbundet.

– Ulricha Johnson, verksamhetschef


Swedstage

Tack till alla ni som har anmält produktioner till Swedstage 2016! Vi fick in ett mycket stort antal förslag på föreställningar som vi har diskuterat tillsammans med våra konstnärliga rådgivare. I nästa vecka kommer de utvalda föreställningarna att presenteras, så håll utkik!

Swedstage äger rum 23-25 oktober 2016 och anordnas tillsammans med ASSITEJ.


Scenkonstbiennalen 2017

Fram till den 14 november är det möjligt att nominera föreställningar till Scenkonstbiennalen. Det gör du via vårt formulär HÄR.

Alla våra medlemmar inbjuds också att föreslå programpunkter så som seminarier, workshops, samtal, möten etc. Mer information samt formulär hittar du HÄR.


Månadens Premiärer

Månadens premiärer hämtas från vår Scendatabas. I databasen dokumenteras sökbar information om den professionella scenkonsten i Sverige. I Scendatabasen kan du söka på titel, premiärdatum, medverkande, danskompani, teatergrupp, institution, gästspelsscen mm.

Här hittar du premiärer för juni 2016.


Planerar du ett möte eller en konferens i Stockholm? Vi hyr ut vårt fina konferensrum till specialpris för våra medlemmar. Det finns plats för upp till 16 personer, fönster mot Hantverkargatan, wifi, gott om lunchrestauranger och take away-ställen i närheten, gångavstånd från Centralen. Kontakta oss för info!


Information från branschen


Festivaler söker scenkonstproduktioner

Dramatic Arts Center of Iran kommer i januari att anordna den 35e upplagan av International Fadjr Theater Festival, i Tehran. Festivalen är nu på jakt efter internationella gästspel. I första hand söker de produktioner som använder sig av ny teknik och eller nya metoder, men även andra föreställningar är välkomna att söka. Mer information finns här eller maila till: dramatic.artcenter.iran@gmail.com

Dramatic Arts Center of Iran arrangerar också International Children & Youth Theatre Festival i december i år, som även söker internationella gästspel. Deadline för att skicka in bidrag är den 10 september. Kontakta oss på kansliet via info@scensverige.se så kan vi skicka ut mer information och ansökningsblankett.


Kurser hos TeaterAlliansen

TeaterAlliansen har en mängd kurser under spetember och oktober. Bland annat “Improvisation, fantasi & samspel – en upptäcktsresa” med Lennart R Svensson, “Föreställningsanalys” med Karin Helander och “Sånggestaltning” Pia Olby. Läs mer om kurserna och om ansökningsdeadline på TeaterAlliansens hemsida.


Kurser hos Dansalliansen

I augusti håller Dansalliansen tre kurser; med Stephen Rappaport den 29 aug-2 sep med Anna Grip den 8-12 aug samt med Eric Ernerstedt den 8-12 aug. Deadline för ansökan är 7 respektive 8 aug. Läs mer om kurserna på Dansalliansens hemsida.


International Federation for Theatre Research

Den 13-17 juni står Teater- och dansvenskapen vid Stockholms universitet som värd för International Federation for Theatre Research’s världskonferens med omkring 900 deltagare. Det är teaterforskare från världens alla hörn, många av dem är själva aktiva inom scenkonst och verksamma som festivalarrangörer.

Konferensen äger i huvudsak rum på Stockholms universitet i Frescati (en halvdag kommer konferensen vara på Drottningholms slottsteater).

Mer information om konferensen finns här www.iftr.org/conference.