Nyhetsbrev #juli och augusti

Vi har haft härligt bråda dagar på Teaterunionen inför sommaren. Vi är klara med scenkonstdagarnas program under Stockholm Pride och ser mycket fram emot de samtal, seminarier, möten och föreställningar som kommer äga rum i Pride House. Har du aldrig besökt Pride House (i Kulturhuset Stadsteatern) så gör det nu! Det är fri entré på alla punkter utom de tre föreställningarna, som kostar blygsamma 150 kr (och halva priset med pridepass). Vi har tillsammans med våra samarbetspartners Unga klara, Riksteatern och Stadsteatern Skärholmen samlat några av de mesta intressanta personerna som arbetar med HBTQ-tematik inom scenkonsten, både erfarna och unga, arga och hoppfulla. Se programmet här.

Det digra smörgåsbordet av svenska produktioner som vi ska bjuda våra hitresta internationella bokare, förmedlare och festivalarrangörer på är dukat och klart! Swedstage äger rum för tredje gången och suget efter turnébar scenkonst från vårt land är stor. De konstnärliga rådgivarna bestod den här gången av Ida Burén, Håkan Nordman, Joakim Rindå, Margareta Sörenson, som tillsammans med projektledarna Lovisa Björkman och Assitjes Niclas Malmcrona har sammanställt programmet, som du kan se här.

Vi är enormt glada att kunna hälsa den erfarna producenten Ingrid Fransson till vårt team inför Scenkonstbiennalen 2017 den 23-28 maj i Norrköping! Hon kommer att dela sin tid mellan oss och Malmö Stadsteater under en period, för att sedan växla upp och bli Norrköpingsbo när det drar ihop sig. Läs mer om Ingrid här.

I oktober arrangeras Maribor Theatre Festival i Slovenien och vi är specialinbjudna att bidra med svenskt tema i tre av dagarna. Nu är det klart att Gunilla Heilborn kommer att åka med och spela sin ”This is not a love story”, moment:teater kommer att spela “Svindlande Höjder”. Vi kommer också att presentera flera svenska dramatiker och är just nu mitt i arbetet med att översätta Jonas Hassen Khemiris ”Jag ringer mina bröder”, Mirja Unges ”Var är alla?”, Sara Stridsbergs ”Dissekering av ett snöfall” samt ”Medeas barn” av Suzanne Osten och Per Lysander.

Vår styrelseledamot Judit Benedek kom just hem ifrån Färöarna och ett väldigt lyckat arrangemang av New Nordic Drama och Nordic Performing Arts Days, där vår insats var att en jury utsedd av Teaterunionen valde ut Sveriges bästa pjäs 2015, ”People respect med now” av Paula Stenström Öhman, som blev översatt och framförd i en scenisk reading, ihop med de övriga nordiska ländernas vinnarpjäser. Den svenska producenten The Miracle Nuts var också där med ”Flugo! ” (”Drömstället”) och Suzanne Osten och Ann-Sofie Bárány höll workshops. Vi för just nu samtal om att försöka få hit denna nordiska festival till Sverige under 2018.

Vi kommer ha varierande bemanning på kansliet under sommaren, men återkommer så snart vi kan om du söker oss. Vi önskar alla en underbar sommar, avkopplande eller högenergisk beroende på vad en föredrar!

Ulricha Johnson, verksamhetschef

 

Läs hela nyhetsbrevet här.