Nyhetsbrev december

On the Move
Scensverige är i Berlin för att tillbringa några dagar med nätverket Europe on the Move, som har medlemsorganisationer i 24 länder. Vi pratar om hur vi kan främja och stötta rörlighet för konstnärer över gränserna och rent praktiskt hur visumhantering, skattefrågor och dylikt har förändrats under pandemiåren. Vi passar också på att ha möte med vår tyska systerorganisation German ITI och vår finska kollega Linnea Stara som är ny verksamhetschef på det finska ITI-kontoret. Även en träff med Sveriges utsända kulturråd Nina Katarina Karlsson finns på schemat.

Lokaler biennalen
Vi är i full gång med att besöka och inventera lokaler i Stockholm inför Scenkonstbiennalen 30:e maj-4:e juni. Det är verkligen roligt att så många vill vara med i detta stora samarbete mellan scener och aktörer för den 30-årsjubilerande biennalen, det har alla förutsättningar att bli storslaget och oförglömligt.
Urvalskommittén jobbar så det glöder med att resa runt och se nominerade föreställningar, diskutera, kolla filmlänkar och även lista alla intressanta icke-nominerade produktioner. Det är sista chansen att nominera produktioner nu, sista dagen är den 15:e december. Vi vill extra mycket uppmuntra gästspelsscener att använda sin möjlighet att nominera skapare som inte har någon fast scen eller institution i ryggen. Vi betonar även att vi kan ta emot stora och tunga produktioner, vi har gott om scener. Är produktionen Stockholmsbaserad finns också möjlighet att spela på den scen den är byggd för.

Programförslag
Oavsett om du firar jul eller ej finns många helgdagar och mellandagar att fundera över och formulera idéer för seminarier, workshops och övriga programidéer. Programgruppen samlas för sitt första möte i veckan och sista dagen att skicka in förslag är den 12:e januari.

Fynda biennalpass
Nu finns vårt Early Bird-erbjudande om pass för hela biennalveckan för 1950 kr ute. Fantastisk present och besparing till dig själv och/eller någon annan. Ordinarie pris efter den 31:a januari är 2250 kr.

Hat och hot mot scenkonsten
Svensk Scenkonst presenterade nyligen sin rapport från ett forskningsprojekt om hat och hot mot produktioner, teatrar, enskilda konstnärer mm, vilket leder till självcensur och oro. Mycket spännande material som vi kommer prata vidare om på Scenkonstbiennalen. Läs mer här.

Rådsmötet
Tack alla som deltog i Scensveriges rådsmöte hos Danskompaniet Spinn i Göteborg! Det var fint att se så många nya medlemmar och prata om aktuella ämnen, t ex satsningen ”Frizon Göteborg” som att antal aktörer inom scenkonsten i staden gått ihop i. Vi tackar också Sofia Rasmussen som efter mötet pratade om och redovisade det hon kommit fram till under arbetet med vår satsning på psykisk hälsa, ”Ta hand om dig”. Hon har djupintervjuat ett 20-tal scenkonstarbetare inom olika yrkesgrupper och är även igång med att intervjua och prata med avgångsklasser på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg om hållbarhet och självledarskap.

Stolt scenkonst
Under besöket i Göteborg samlade vi även nätverket Stolt Scenkonst för att välkomna nya partners och fördjupa samtalet om att arbeta aktivt med HBTQIA-perspektiv i scenkonsten. Tack till Atalante som lät oss ha workshop hos er, tack Joakim Rindå från Riksteatern för utmärkt processledning och tack skådespelarbagaren Eric Ericsson på Brödfabriken i Jonsered för det godaste fikat på länge!

Vi tackar vår medlem Skånes Dansteater för en fantastisk fjärde upplaga av Dansfunk Festival på temat Aesthetics of Access. Vi ser fram emot att följa utvecklingen och hoppas på fördjupade samtal nästa år!

Läs hela nyhetsbrevet här.