Välkommen till Västerås! Info till dig som besöker Scenkonstbiennalen

Äntligen är det dags!

Här vid Mälarens strand ska vi under hela denna vecka hylla, uppleva och diskutera Sveriges bästa scenkonst. För att ditt besök ska bli så bra som möjligt har vi listat lite nyttig info nedan.

Vår Biennabyrå finns placerad på Expectrum, granne med Hotel Plaza. Här kan du skriva ut ditt biennalpass, deltagarmaterial och ställa frågor till personalen på plats.
Adress: Kopparbergsvägen 10, Västerås
Öppettider: Tis kl 11-20, Ons-Lör kl 9-19, Sön kl 11-14

De flesta spelplatserna under Scenkonstbiennalen ligger centralt i staden med gångavstånd från hotell och restauranger. Det finns såklart undantag. Vill du till exempel ta dig till Carlforsska gymnasiet för att se Ett frö i rymden eller intilliggande Kristiansborgshallen för den dagliga träningen blir det en promenad på cirka 20 minuter från biennalbyrån på Expectrum. Ytterligare någon minut längre promenad väntar om du ska ta dig till Lögarängsbadet för att hoppa simhopp. Samtliga adresser hittar du här!

Som ny i en stad är en del av utmaningen att hitta fram till rätt ställe, och för att du som besökare under Biennalen lättare ska kunna navigera dig mellan de olika platserna du ska besöka under veckan har vi tagit fram tofsar och klisterdekaler för att märka ut spelplatser, seminarier, restauranger och hotell. Spelplatserna, seminarielokaler och Biennalenbyrån är utmärkta med rosa tofsar, hotellen Elite Stadshotell, Good Morning hotell, Scandic hotell, Hotel Plaza, Best Western Hotel Esplanade och The Steam hotel är uppmärkta med grön/blåa tofsar. Restauranger runt om i city med specialerbjudanden för Scenkonstbiennalen är utmärkta med rosa/lila tofsar. Vi hoppas att uppmärkningen med tofsar ska underlätta för dig när du navigerar dig genom staden.

Den 7 juni finns personal på plats på Västerås Centralstation från klockan 12.00-18.00 för att hälsa dig som kommer inresande med tåg välkommen och visa dig i rätt riktning mot Biennalenbyrån. Kommer du annan dag eller tid finns de rosa tofsarna uppsatta längst vägen från Centralstationen till Biennalenbyrån att följa. Det är en spikrak promenadsträcka på ca 5 minuter.

Missa inte alla kringaktiviteter som vi har sammanställt där lokala arrangörer erbjudet allt ifrån stadsvandring, bussturer, konstjobb och vernissage. Se fullständigt program här! Onsdag, torsdag och fredag är det Torget Live på Stora torget. En gratis folkfest med två scener där stora komiker och musikalartister blandas med lokala akter och mycket mer. På stora scenen är Västmanlands Teaters Teaterchef Niklas Hjulström konferencier och han förklarar kvällarna som “en blandning av Skavlan och Lotta på Liseberg”.

På Scenkonstbiennalen välkomnar och bemöter vi alla med respekt oavsett etnicitet, könstillhörighet, könsidentitet, sexuell läggning, ålder, funktionsvariation, utbildning, arbetstitel, bostadsort, klasstillhörighet, politisk ställning, religion eller annan trosuppfattning.

För att hålla dig uppdaterad om allt som händer under veckan rekommenderar vi att du följer Västmanlands Teater, Västerås City och Scensverige på Instagram.
@Scensverige_iti @vastmanlandsteater @Vasterascity