Hösten på Teaterunionen

Nu är vi tillbaka på kontoret efter semestern och är redan i full gång. Under hösten kommer vi bland annat att arbeta med:

Scenkonstbiennalen 2015
Planeringen inför Scenkonstbiennalen 2015 kommer intensifieras under hösten. Bland annat kommer urvalskommittén att fortsätta att se och diskutera nominerade föreställningar, programgruppen kommer ta fram förslag på intressanta seminarium och workshops och våra internationella rådgivare kommer välja ut utländska gästspel. Vi kommer också att arbeta med allt praktiskt som behövs göras runt en festival så som att ta fram trycksaker, hitta passande spellokaler, boka boende, planera fester, bjuda in internationella gäster och mycket mycket annat.

ITIs världskongress
I november kommer vi att delta vid den 34e upplagan av ITIs världskongress i Jerevan, Armenien. Kongressen fungerar som det högsta beslutande organet inom ITI, och förutom generalförsamlingen så innehåller dagarna möten med ITIs olika kommittéer samt många möjligheter att se föreställningar och träffa kollegor från hela världen. Vi ser gärna att flera av våra medlemmar följer med oss till Jerevan. Om du är intresserad av att engagera dig inom ITI och delta på kongressen, kontakta oss på info@scensverige.se så kan vi berätta mer.

Swedstage
Swedstage är ett showcase som vi anordnar tillsammans med ASSITEJ där vi presenterar ett antal svenska produktioner för internationella festivalarrangörer, turnéläggare och scenkonstchefer. Målet är att sprida information om svensk scenkonst internationellt och att de utvalda produktionerna kommer få möjligheter att spela på scener runt om i världen. Swedstage 2014 kommer anordnas i Stockholm 2, 3 och 4 november.

Samarbetsprojekt med Stadsteatern i Pskov
Tillsammans med Stadsteatern i Pskov, Ryssland, har vi blivit beviljade bidrag från Svenska Institutet för att fortsätta med vårt arbete att på olika sätt sprida svensk scenkonst i Ryssland. Under hösten 2014 och våren 2015 kommer vi därför låta översätta ett antal svenska pjäser till ryska samt anordna readings på dessa på teatern i Pskov. Vi kommer också att organisera en workshop i Pskov ledd av den svenska gruppen Poste-Restante där fokus kommer ligga på interaktiv scenkonst och möjligheten att sätta besökaren i centrum.

Scendatabasen
Vi arbetar vidare med att säkra framtiden för Scendatabasen. I Scendatabasen dokumenteras sökbar information om den professionella scenkonsten i Sverige: teater, dans, musikteater, nycirkus, mim och andra scenkonstformer. Här kan du söka på exempelvis titel, premiärdatum, upphovsperson, medverkande, danskompani, teatergrupp, institution, gästspelsscen mm. Scendatabasen innehåller dokumentation av i stort sett all scenkonst i Sverige som producerats sedan 2007.

Månadens Premiärer
Varje månad samlar vi in och publicerar alla kommande scenkonstpremiärer
. Vill du också att din produktion ska finnas med? Kontakta Sofia Wärngård Lang.

Spridning av svensk dramatik
Vi på Teaterunionen arbetar kontinuerligt med att sprida svenska pjäser till våra internationella kontakter. Detta gör vi genom att bland anat översätta svenska pjäser och anordna readings för internationella gäster eller utomlands. Tillsammans med våra nordiska kollegor arrangerar vi också Nordic Drama Train. Dramatåget innehåller utvalda pjäser från alla de nordiska länderna och readings av dessa hålls i varje nordiskt land. De svenska utvalda pjäserna är i år Författarna av Alejandro Leiva Wenger och Sofia Fredéns Jag målar min himmel orange.

Sceninfokontor
Under hösten kommer också vi att arbeta vidare med att samverka för att få till stånd ett gemensamt sceninfokontor som ska arbeta för ett ökat internationellt utbyte inom scenkonsten.

Dessutom kommer vi fortsätta att sprida information om svensk scenkonst samt arbeta för att främja den svenska scenkonstens utveckling och utöka de internationella relationerna genom olika samarbeten och idéutbyten.

 

Hör gärna av dig till oss om du vill veta mer om vårt arbete eller om något av våra projekt.