Nyhetsbrev #maj

Vi har glädjen att meddela att vi kommer genomföra ett scenkonst- och seminarieprogram på Stockholm Pride, och jobbar just nu för fullt med innehållet och logistiken. Vi upplever att scenkonsten har haft en minskad närvaro på Stockholm Pride de senaste åren, och det känns väldigt inspirerande och glädjande att vi nu kan ändra på detta. Projektet görs i samarbete med Kulturrådet, Stadsteaterns Fri Scen, Unga Klara, Riksteatern och våra medlemmar. Boka in dig den 28-29:e juli för att inte missa detta!

Det har varit stort tryck på vårt mingel på Bibu den 19:e maj kl 19! Biljetterna tog slut direkt. Vi tycker att den som känner sig hågad ändå ska dyka upp och se om det finns plats! Vi har 80 drinkbiljetter som delas ut i dörren till de som dyker upp först, och det finns även en trevlig bar i lokalen med möjlighet att förse sig med det en önskar till självkostnadspris. Vi kommer berätta om vår verksamhet och våra planer för och vill väldigt gärna ha era framtidsvisioner och idéer för biennalen och resten av vår verksamhet. Vi kommer att lotta ut ett biennalpass till bästa idé/vision!

En av våra samarbetsparter i Ryssland, Side by Side International Film Festival, råkade ut för bombhot och inställd filmvisning av svenska Pojkarna i Moskva i förra veckan. Festivalens inriktning på HBTQ-frågor är ytterst utmanande, och vi arbetar för att kunna stötta och ytterligare sätta ljus på dessa frågor. Om allt går som vi önskar så drar vi igång ett större samarbetsprojekt med dem nästa år.

Fler tråkiga nyheter när världsläget knackar på: I förra veckan fick vi nyheten om att International Theatre Institutes, ITIs, 35e världskongress i Manaus, Brasilien, har blivit inställd. Anledningen är den politiska och ekonomiska instabilitet som just nu råder i landet. Som det svenska ITI-kontoret beklagar vi denna utveckling och tänker extra mycket på teamet i Manaus och generalsekretariatet som har arbetat hårt för att få tillstånd årets konferens. Generalsekretariatet, Executive Council och alla ITI-center runt om i världen arbetar nu med att hitta en lösning för att kunna ordna kongressen längre fram.

Nu vill vi önska alla svenska deltagare i New Nordic Drama på Färöarna den 27-28 maj lycka till! Den pjäs som Teaterunionens jury valt ut att representera Sverige är Paula Stenström Öhmans ”People respect me now”, som kommer läsas på engelska i en iscensatt reading. Juryledamoten Judit Benedek, som också tillhör vår styrelse kommer finnas på plats, samt de svenska skådespelarna Eva Melander och Henrik Hellström samt regissören Öllegård Groundström.

Ulricha Johnson, verksamhetschef

Läs hela vårt nyhetsbrev för maj här.