Nyhetsbrev #februari

Äntligen 2017!

Tack alla som nominerat sina föreställningar till Scenkonstbiennalen 2017! Det har varit enormt spännande att få en samlad blick på så mycket scenkonst som skapats i Sverige de senaste två åren. Genremässigt fortsätter många att utforska uttrycken i blandade former, och vi kan konstatera att det börjar bli omöjligt att kalla saker ”teater”, ”dans”, ”cirkus” etc. Det som skapas har inga färdiga epitet, och mycket av det vi kommer få se på biennalen speglar detta. Vi har en stark, utmanande och inspirerande uppställning i år! Samtidigt som vi är oerhört glada över programmet finns naturligtvis en strimma frustration över att vi inte kan presentera ännu fler av landets mest spännande föreställningar.

Med detta sagt är det med stolthet vi nu presenterar de valda föreställningarna. Urvalskommittén har detta år bestått av Lars Ring, kritiker Svenska Dagbladet, Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare för Unga Klara, regissör och dramatiker, Birgit Berndt, danschef vid Norrlandsoperan, Lena Engqvist-Forslund, teaterchef på Teater Västernorrland, Lis Hellström-Sveningson, kritiker vid Göteborgs-Posten, Cecilia Malmström Olsson, dansvetare och skribent, Kiki Muukkonen, konstnärlig programchef på Subtopia, Marie Parker Shaw, regissör och konstnärlig ledare på Månteatern samt Davood Tafvizian, skådespelare.

De har tagit del av 233 nominerade föreställningar. Uppdraget från Scensveriges styrelse har varit att sträva efter ett urval där alla scenkonstgenrer representeras. De har även haft geografisk spridning i tanken och att föreställningar för barn och unga ska finnas med.

Så här formulerar kommitténs ordförande Lars Ring arbetet:

Det är en rejäl, och så gott som omöjlig, utmaning att från 233 anmälda iscensättningar välja ett drygt dussin. Det är en uppgift som kan få vilken biennaljury som helst frustrerad. Hur ska man få med bredd, spets, erfarenhet, djärva grepp, klassikerbrottning, nyskrivna texter, regional fördelning från hela landet och ett spektrum av erfarenheter vad gäller kön och etnicitet. Allt genrer ska också representeras: musikteater, dans, nycirkus, talteater, performanceföreställningar och alla mellanformer, liksom grupper och institutioner. Allt detta ska också bilda en meningsfull blandning.

Nej, Scenkonstbiennalen 2017 handlar inte om rättvisa. Juryn har under ett och ett halvt år sett, rest, tittat på länkar och raspiga cd:s – och diskuterat, grälat och ställt iscensättningar mot varandra. Det som visas på biennalen är inte en topplista, det är ett förslag, ett försök att få med iscensättningar av olika format men som alla fått juryn att känna att här kan vi hitta en särskild kvalitet. Vi har inte varit överens om allting, tvärtom.

Alla har fått vara med om att just deras favorit blivit struken från listan. Gemensamt är vi ändå stolta över just mixen av stort och minimalt. Över nya former och experiment men också pjäser där engagemanget varit viktigast. Vilka frågor dominerar svensk teater idag? Vi har försökt hitta ett antal svar.

Svindlande Höjder, moment:teater
Fotograf: Anna Fyrsten

Det är vår förhoppning, att urvalet ska väcka debatt, och att dessa iscensättningar ska få möjlighet att möta – och diskuteras av – en stor, professionell publik från hela landet. Allt scenkonst bygger på kommunikation, Norrköping kommer förhoppningsvis under slutet av maj månad att bli att plats för stora känslor, viljor och åsikter. En biennal är ju ingen tebjudning.
 
Sammanfattningsvis;
Svensk scenkonst har aldrig varit mer diversifierad än just nu, så fylld av nya former som blandar innovativ teknik och ny syn på kön, etnicitet och vad som faktiskt kan göras och gestaltas på scenen. Klart är att en akut samtid kommer att stå på scenen, via en mängd olika format, starka viljor och djärva uttryck. Scenen som eget magiskt universum utan gränser och tabun där allt kan kännas, tyckas och anas. Välkommen till Norrköping och vår värd Östgötateatern!

De 16 valda föreställningarna är:
Akvarium, Man Must Sing
Ankomsten, Teateri
Befrielsefronten, Örebro länsteater
Breaking Point, Alexander Weibel Weibel
Den avvikande meningen, Regionteater Väst
Det levda baklänges, Osynliga teatern och Dramaten&
Everything Remains, JULI/JON
Fäboland, Riksteatern
Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia, Andersson Dance & Scottish Ensemble
(im)perfekta koreografier #1, c.off
Mens, Teater Tamauer
Missionären, Malin Hellkvist Selléni samproduktion med NorrlandsOperan
People respect me now, Lumor
Salongen, Sveriges Radio Drama
Shapes of States, Stina Nyberg
Svindlande Höjder, moment:teater

Mer information om varje föreställning finner du här.

Den 28:e mars släpper vi biljetterna och seminarieprogrammet. Välkommen till Scenkonstbiennalen i Norrköping 23:e till 28:e maj!

Ulricha Johnson
verksamhetschef Scensverige

Läs hela nyhetsbrevet här.