Föreställningarna till Scenkonstbiennalen 2017!

Urvalskommittén har sagt sitt, här är de 16 utvalda föreställningarna till Scenkonstbiennalen 2017!

Scenkonsten i Sverige har aldrig varit mer diversifierad än just nu, så fylld av nya former som blandar innovativ teknik och ny syn på kön, etnicitet och vad som faktiskt kan göras och gestaltas på scenen. Det har därför varit ovanligt svårt att välja ut det drygt dussin iscensättningar som nu kommer att visas på Scenkonstbiennalen 2017. Klart är ändå att en akut samtid kommer att stå på scenen, via en mängd olika format, starka viljor och djärva uttryck. Scenen som eget magiskt universum utan gränser och tabun där allt kan kännas, tyckas och anas. Välkommen till Norrköping och vår värd Östgötateatern!
– Lars Ring, kritiker och ordförande i urvalskommittén

Att bli utvald till Scenkonstbiennalen innebär en stor ära och ett bevis på föreställningens höga konstnärliga kvalité och/eller nyskapande form. Produktionerna har valts av en särskild handplockad urvalskommitté med det smått omöjliga uppdraget att välja ut de bästa föreställningarna med premiär 2015 eller 2016. Under året som gått har urvalskommittén sett, analyserat och diskuterat alla de 233 nominerande föreställningar och här är deras 16 val:

Akvarium, Man Must Sing
Ankomsten, Teateri
Befrielsefronten, Örebro länsteater
Breaking Point, Alexander Weibel Weibel
Den avvikande meningen, Regionteater Väst
Det levda baklänges, Osynliga teatern och Dramaten&
Everything Remains, JULI/JON
Fäboland, Riksteatern
Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia*, Andersson Dance & Scottish Ensemble
(im)perfekta koreografier #1, c.off
Mens, Teater Tamauer
Missionären, Malin Hellkvist Selléni samproduktion med NorrlandsOperan
People respect me now, Lumor
Salongen, Sveriges Radio Drama
Shapes of States, Stina Nyberg
Svindlande Höjder, moment:teater

*verket kan tyvärr inte framföras live under Scenkonstbiennalen 2017

Mer information om varje föreställning finns på www.scensverige.se/valda-forestallningar eller HÄR.

Urvalskommittén har i år bestått av nio personer med betydande och bred erfarenhet och kunskap inom scenkonstområdet. Ordförande för kommittén har varit Lars Ring, en av Sveriges mest erkända teaterkritiker. Övriga urvalskommittén har bestått av Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare Unga Klara, regissör, dramatiker, Birgit Berndt, danschef, Norrlandsoperan, Lena Engqvist-Forslund, teaterchef, Teater Västernorrland, Lis Hellström Sveningson, kritiker, Göteborgs-Posten, Cecilia Malmström Olsson, dansvetare, skribent, Kiki Muukkonen, konstnärlig programchef, Subtopia, Marie Parker Shaw, regissör, konstnärlig ledare på Månteatern samt Davood Tafvizian, skådespelare.

Scenkonstbiennalen 2017 äger rum i Norrköping den 23-28 maj. Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och innefattar utvalda produktioner, föreställningar från värdteatern, studentproduktioner samt internationella gästspel. Dessutom innehåller Scenkonstbiennalen en mängd seminarier, workshops, samtal, möten, fester och mycket mycket mer.

Scenkonstbiennalen arrangeras av Scensverige och 2017 står Östgötateatern och Upplev Norrköping som värdar för festivalen.

Ladda ned pressbilder på: scensverige.se/press/

För mer information, kontakta:
Ulricha Johnson, verksamhetschef Scensverige, ulricha@scensverige.se, 08-462  25 31
Lovisa Björkman, projektledare/informatör Scensverige, lovisa@scensverige.se, 08-462  25 34
Linda Vidarv, Östgötateatern, linda.vidarv@ostgotateatern.se, 011-21 85 21