Nyhetsbrev #april

Äntligen är biennalpassen och biljetterna släppta!

Scenkonstbiennalen närmar sig med vårliga stormsteg och vi längtar efter att få hälsa er välkomna till Norrköping den 23-28 maj. Om biljetterna till dina mest önskade föreställningar tagit slut så misströsta inte, det bokas om och bokas av och i vissa fall försöker vi utvidga publikantalet. Titta in då och då i bokningssystemet, och se till att besöka biennalbyrån för återlämnade biljetter på plats i Norrköping.

Nu presenterar vi stolt de internationella gästspelen på biennalen! Det världsberömda Compagnie Marie Chouinard från Kanada kommer med en helaftonsföreställning som ska spelas på stora scenen i Louis de Geer Konsert och Kongress. Första verket är denna ikoniska koreografs nytolkning av Våroffer, som bl a rönte stora framgångar när den sattes upp av GöteborgsOperans Danskompani härom året. Här får vi se den med originalkompaniet. Kvällens andra verk är Henri Michaux: Mouvements, baserat på en bok av Michaux bestående poesi och flödande bilder.

Vi får också ta del av ett gästspel av hyllade isländska Kridpleir Theater Group. Föreställningen Crisis Meeting handlar om ett försök att vara transparent i sitt arbete med en ansökan till Kulturrådet. Föreställningen beskrivs som en blandning mellan anarki, sit-com och Samuel Beckett.

Ann Mari Engel, som är Scensveriges styrelseledamot i International Theatre Institute, befinner sig på möte i Moskva för att planera ITI:s världskongress i Segovia i Spanien i juli. Kongressen skulle ha hållits förra året i Brasilien, men blev inställd på grund av det skakiga politiska läget. Själv åker jag till Cardiff för en europeisk konferens på temat internationell mobilitet för scenkonstproducenter, arrangerad av Europe on the Move. Rapport kommer!

Scensveriges informatör och projektledare Lovisa Björkman går i väntans tider och nu är det klart att Johanna Broman kommer att vikariera för henne under föräldraledigheten. Johanna har djup kunskap om branschen och vi är mycket glada att hon valt att komma till oss. Bland hennes erfarenheter finns bl a uppdragsledare på Riksteatern, kommunikatör, pr- och pressansvarig på Folkoperan, Moderna Muséet, Rättviseförmedlingen, Jupither och Josephsson och Lika Olika.

Vi är väldigt glada för besked från Kulturrådet och Stockholms Stad gällande Stolt Scenkonst på Pride! Vi är taggade på att få göra denna mini-scenkonst-festival igen i Kulturhuset/Pride House i Stockholm, samt i år vidga det geografiska perspektivet till Malmö. Tipsa oss gärna om produktioner som kan gästspela, och missa inte biennalseminariet ”It´s here, it´s queer”, där vi tar tempen på den queera scenkonsten i Sverige just nu.

Det var härligt att se så många av våra rådsrepresentanter på årsmötet den 31 mars. Vi hälsar alla nya ledamöter i styrelse och utbildningskommitté välkomna och ser fram ett givande arbete.

Ulricha Johnson
Verksamhetschef

Läs hela vårt nyhetsbrev här.
Här hittar du månadens premiärer #april.