Världsdansdagen, lördag 29 april

Årets inspirerande budskap på Världsdansdagen är baserat på koreografen Trisha Browns tankar om den konst hon levde med genom hela sin långa och hyllade karriär.

Jag blev dansare eftersom jag ville flyga. Upphävande av tyngdlagen har alltid rört mig. Det finns inget hemligt budskap i mina danser. De är andliga övningar i fysisk form.

Dans kommunicerar och vidgar det universella språket, föder glädje, skönhet och främjar framåtskridandet av människans kunskap. Dans handlar om kreativitet… om och om igen… i tänkande, i görande, i skapande och i framförande. Våra kroppar är verktyg för uttryck, inte kanaler för representation. Denna vetskap frigör kreativitet, som är grundlektionen och gåvan i att skapa konst.

Konstnärens liv tar inte slut i åldrandet, som vissa kritiker tror. Dans är gjort av människor, människor och idéer. Som publik får du ta med dig impulserna av kreativiteten hem och tillämpa i ditt dagliga liv.

*Detta budskap riktar sig till professionella dansare och dansbeundrare över hela världen. Det publiceras också som en hyllning till Trisha Brown, som gick bort den 18 mars 2017.
Budskapet är baserat på hennes skrivna stycken och uttalanden, sammanställda av hennes nära medarbetare Susan Rosenberg. Det uttrycker hennes vision om sitt arbete, och de värden som arbetet speglar. Budskapet är översatt till svenska av Ulricha Johnson.

Trisha Brown var en av den postmoderna koreografins pionjärer och grundade bland annat Trisha Brown Dance Company i New York på 70-talet. Hon har skapat över 100 dansverk sedan 1961 och var den första kvinnliga koreografen att ta emot den eftertraktade MacArthur Foundation Fellowship “Genius Award.”
År 2003 blev Brown hedrad med National Medal of Arts.