Nyhetsbrev #juni

Tack för en fantastisk Scenkonstbiennal 2017!
Norrköping visade sig från sin soligaste sida och vi var 1400 biennalbesökare, inklusive gäster från 26 länder. Årets program bestod av 136 punkter och antalet personliga föreställningsbesök uppgick till nästan 9000.
Vi säger grattis till årets pristagare, som annonserades på biennalfesten– Tilde Björfors (Svenska Teaterkritikers förening), Malin Hellkvist Sellén ((th i bild)Svenska Teaterkritikers förening och Svenska Regissörsföreningen), Marionetteatern (Svenska teaterkritikers Förening) och Clowner utan gränser (Assitej). Vi säger också grattis och tack till Svindlande Höjder från Moment:teater som slog inofficiellt biennalrekord med 40 föreställningar på fem dagar.

Vi på kansliet får massvis med mail av personer som vill uttrycka hur bra och spännande de utvalda föreställningarna och seminarieprogrammet var i år, tack för alla glada tillrop! Det finns också en och annan ingång till samtal om vad biennalen ska vara och hur urvalet ska gå till – här kan du läsa lite av det som har publicerats. Vi välkomnar alla synpunkter och tycker det är bra att det förs en diskussion och att inte alla tycker lika, låt oss hålla samtalet levande till nästa biennal 2019! Vi vill rikta ett särskilt tack till urvalskommittén och programgruppen som gjort ett stort arbete med att utforma årets program. Läs urvalskommitténs ordförande Lars Rings motivering till urvalet här. Tack alla personer, aktörer, producenter och organisationer som medverkade i föreställningar och seminarier, det är ni som bär hela biennalen och gör att den på samma gång är bred och smal, rolig, jobbig, stökig, envis, kärleksfull, engagerad och aktuell.

Vad gäller biennalen 2019 så är det ännu inte klart vilken stad som kommer att stå som värd. Vi har ett antal intresserade kommuner och institutioner som anmält intresse och Scensveriges styrelse jobbar just nu med frågan.

Vi vill en sista gång rikta ett stort tack till Östgötateatern och deras fantastiska personal som gjort ett väldigt bra jobb, Scenkonstbolaget med den fantastiska symfoniorkestern som bidrog till att invigningen blev något alldeles extra, Upplev Norrköping/Norrköpings Kommun, Louis de Geer Konsert och Kongress, samt Region Östergötland. Tack också till Kulturrådet för förtroendet att genomföra detta stora arrangemang, och till Svenska Institutet, som såg till att så många långväga gäster hade möjlighet att närvara. Och inte minst de svenska kulturråden, som bidrog både med spännande perspektiv och gäster.

Nu ligger vi i startblocken för att programlägga årets upplaga av Stolt Scenkonst på Stockholm Pride första veckan i augusti. Under Växjö Pride för några veckor sedan drog vi igång det nationella nätverket Stolt Scenkonst. Vår nuvarande konstellation består av Scensverige och medlemmarna Riksteatern, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Dansstationen i Malmö, Unga Klara, Folkteatern Gävleborg och West Pride. Vi välkomnar fler i nätverket, och kommer att ha möten under Stockholm och Malmö Pride. Läs mer här. Malmöprogrammet är föredömligt lagt av projektledaren Chris Schenlaer och släpps inom kort.

I juli äger International Theatre Institutes världskongress rum och platsen är spanska Segovia. Mer information om den och det svenska deltagandet kommer i nästa nyhetsbrev.

Använd juni till det bästa och passa på att se alla föreställningar du missat innan teaterhusen stänger för våren.
Nu börjar sommarsäsongen – se vilka månadens premiärer är här: juni.pdf

Ulricha Johnson, verksamhetschef Scensverige

Läs nyhetsbrevet i sin helhet här.