Nyhetsbrev #november

Välkomna till höstens rådsmöte 27 november!

Nytt för i år är att seminariet som följer på mötet är öppet för alla, inte bara våra medlemmars representanter i rådet. Vår utbildningskommitté, som du kan läsa mer om här, arrangerar en späckad och kostnadsfri eftermiddag, där ämnena praktik, masternivå och residens inom olika scenkonstformer kommer att vara i fokus. Bland paneldeltagarna finns Catharina Bergil (Högskolan för Scen och Musik i Göteborg), Simon Norrthon (Stockholms Konstnärliga Högskola), Monica Milocco (Regionteatern Väst Dans), Måns Lagerlöf (Riksteatern), Nina Höglund (Svenska Balettskolan), Christina Molander (Stockholms Konstnärliga Högskola), Gunilla Heilborn (frilansande regissör och koreograf), Anna Lyrevik (Teaterhögskolan i Malmö), Cecilia Roos (Stockholms Konstnärliga Högskola) och Wille Carlsson (Operahögskolan). Vi uppdaterar listan med fler namn pö om pö, gå gärna in här och anmäl dig! Mer info om dagens programpunkter kommer snart. Det kommer bli trångt på plats, så först till kvarn.

Rådsmötet för våra medlemsrepresentanter börjar 13.00. Det öppna seminariet pågår sedan 14.00-16.30.
Plats: Stockholms Dramatiska Högskola på Valhallavägen 196.

Förberedelserna för Scenkonstbiennalen 2019 pågår och vi kommer inom kort avslöja den nya urvalskommittén.

Vårt projekt Swedstage, som vi driver tillsammans med Assitej är inget annat än en succé. Vi får ständigt nya rapporter om produktioner, koreografer och regissörer som blir inbjudna till olika länder efter att de knutit kontakt på Swedstage. Nästa upplaga blir i oktober 2018. Redan nu kan du ansöka om att vara med. Gör det här!

Scensverige kommer att närvara vid IETM-mötet (International network for contemporary performing arts) i Bryssel i november, där också nätverket Europe on the Move kommer mötas.

Vi fortsätter att diskutera och planera för ökad enkelhet i turnerandet mellan länder, samt göra gemensamma påtryckningar för att underlätta visumhantering. På plats finns också representanter från ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association), och vi hoppas kunna hitta samverkan med vår nya internationella arbetsgrupp med HBTQ-perspektiv inom ITI (International Theatre Institute), som vi är kontaktcenter för.

Inom Scensverige finns en kulturpolitisk kommitté som har varit vilande i några år. Härom veckan formerade den sig och hade ett uppstartsmöte hos oss på Kaplansbacken. Ledamöterna är: Stefan Forsberg, Mikael Brännvall, Anna Carlson, Mika Romanus, Maria Rydén, Rolf S. Nielsen, Susin Lindblom och adjungerad Linde Sjöstedt. Ulricha Johnson är sammankallande.  Vi hälsar både nya och erfarna kommittérepresentanter välkomna och ser fram emot att ta del av tankar och idéer som kommer att uppstå.

Hösten må sänka sitt fuktiga mörker över oss, men landets scenkonst är som en prunkande sommaräng av premiärer inom alla konstformer just nu. Passa på att se snackisarna innan de försvinner och boka biljett till alla nya föreställningar efter att du slängt ett öga på månadens premiärer här nedan.

Ulricha Johnson
Verksamhetschef, Scensverige

Foto Peter Knutson

Läs hela nyhetsbrevet här

Foto: Bilden högst upp är från Signal av Clair Parsons Co. Fotograf: Martin Skoog.