Scenkonstbiennalen 2019 hålls i Sundsvall och Härnösand

Teater, dans, cirkus, musikteater, debatter, workshops, föreläsningar och möten – Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och branschträff. Nu är det klart att Scenkonstbiennalen 2019 hålls i Sundsvall och Härnösand.

2019 års Scenkonstbiennal äger rum den 14-19 maj, med Scenkonst Västernorrland som värd.

– Biennalveckan ger en fantastisk möjlighet för vår publik att ta del av ett unikt urval av det bästa som produceras just nu. Ett levande kulturliv i hela landet är viktigt, och att lägga biennalen hos oss visar att det finns förtroende för vår kapacitet och kompetens, säger Mikael Flodström, vd för Scenkonst Västernorrland.

Som alltid arrangeras biennalen av medlemsorganisationen Scensverige, där Ulricha Johnson är verksamhetschef.

– Det är väldigt kul att få visa vackra Sundsvall och Härnösand för alla i Sverige som jobbar med scenkonst! Det var längesedan biennalen var så långt norrut och Västernorrland är en konstnärligt intressant och expansiv region med många skickliga utövare, vi är många kulturarbetare som har våra rötter i där. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Scenkonst Västernorrland för att erbjuda både allmänheten och branschen den bästa tänkbara scenkonstbiennalen 2019.

Arbetet inför Scenkonstbiennalen 2019 är redan i full gång. Urvalskommitén jobbar hårt för att se så många produktioner som möjligt över hela Sverige och det breda programmet planeras.

– Det har hänt mycket i #meetoo-rörelsen som kommer ge avtryck i det omfattande seminarie- och samtalsprogrammet, plus att vi inte vet hur eller om höstens val kommer att rita om den kulturpolitiska kartan. Biennalen är scenkonstens största sammankomst och det som diskuteras där ger avtryck framöver, säger Ulricha Johnson.

Om Scenkonstbiennalen
Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och arrangeras av medlemsorganisationen Scensverige på olika platser i Sverige vartannat år. Som värd står någon av Scensveriges medlemsteatrar eller scenkonstbolag. Scenkonstbiennalen började som Svenska Teaterbiennalen 1993 respektive Svenska Dansbiennalen 1998 och innehåller utvalda produktioner från hela landet, internationella gästspel, studentproduktioner, workshops, seminarier och många andra möjligheter till konstnärliga utbyten och samtal. 2013 bytte evenemanget namn till Scenkonstbiennalen.

Läs vilka som ingår i Urvalskommittén här.