Nyhetsbrev #september

Det är med stor glädje vi säger tack till alla medlemmar, deltagare, gäster, finansiärer, samarbetspartners och publik som deltagit i Stolt scenkonst i år! Vårt nationella nätverk växer och det har gästspelats, skapats och arrangerats seminarier och andra aktiviteter under pridefestivaler i Växjö, Malmö, Stockholm, Göteborg, Jönköping och Gävle. Under EuroPride i Stockholm fick vi dessutom möjlighet att bjuda in gäster till det allra första Proud Performing Arts LGBT+ Workgroup-mötet, som vi initierade på International Theatre Institutes världskongress för ett år sedan. Först genomfördes en sluten workshop och sedan hölls ett publikt seminarium där våra gäster från Georgien, Ryssland, Indien, Sydafrika och USA pratade om sina olika förutsättningar och metoder för att skapa scenkonst. Vi hade också deltagare från Finland, Spanien och Iran, och kommer att arbeta för att denna grupp ska bli växande och stabil. Förutom svenska gästspel från hela landet presenterade vi produktioner från Ryssland, Spanien, England och USA.

Vill du ha information och tips om vad som pågår inom queer scenkonst i Sverige finns en sluten Facebook-grupp som heter Stolt Scenkonst.
Här kan du läsa lite av det som skrivits om Stolt scenkonst:
Feministisktperspektiv.se: Stolt scenkonst bjuder på queer scenkonst
Svd.se: På scenen är kön bara roller bland andra

Nu jobbar vi för fullt med gästspel och produktioner till vår internationella festival Swedstage, som vi arrangerar för fjärde gången tillsammans med Assitej. Under tre intensiva dagar, 21-24 oktober kommer 50-60 utländska beställare, konstnärliga ledare, festivalbokare m fl att ta del av fantastisk svensk scenkonst som är redo för turné. Programmet kan komma att kompletteras, men här finns de produktioner som är klara.

Nu öppnar vi även anmälan för våra medlemmar att föreslå seminarier, workshops och samtal till Scenkonstbiennalen 14-19 maj 2019 i Sundsvall och Härnösand! Vad är viktigt, intressant, angeläget eller bara kul? En programgrupp, tillsatt av Scensveriges styrelse, är under formering. Den kommer att gå igenom alla förslag och också bolla idéer.

Självklart kan organisationer också gå ihop för att ta upp ett gemensamt ämne eller en frågeställning. Det är seminarieprogrammet som är hjärtat i biennalen, det är där vi möts, samtalar, utvecklas och ibland bråkar. Sätt tankarna i arbete och fyll i det här formuläretSista dag att lämna programförslag är 30 november.

Glöm inte heller att nominera produktioner! Urvalskommittén är enormt ivrig och ambitiös, och vill gärna hinna ta del av så många föreställningar som det bara går. Här kan du nominera!

Scenkonsthösten har haft en lysande start med bl a Göteborgs Dans- och Teaterfestival och Bergmanfestivalen på Dramaten. Vi vill också tipsa om Stockholm Fringe, där det kommer många spännande gästspel till Stockholm. Kolla in Månadens premiärer här nedanför så får du se allt som har premiär i landet i september!

Vi hälsar Margareta Petersson välkommen till Scensverige! Hon kommer att vikariera som projektledare, och har en gedigen bakgrund inom scenkonst och litteratur, och vi är väldigt glada att ha henne hos oss.

Scensverige söker en administratör att jobba med oss under kommande år med bland annat Swedstage, Scenkonstbiennalen och Stolt Scenkonst. Sprid gärna vår annons!

Läs hela brevet med notiser här.

Ulricha Johnson
Verksamhetschef
Foto Peter Knutson

Bild uppe till höger: Stolt scenkonsts ryska gästspel Out of the closet deltog under Stockholm Pride.