Nyhetsbrev november 2020

Med sorg tar vi del av de nya riktlinjerna och beklagar besvikelsen och utsattheten i våra branscher. Det är ett förfärligt år för scenkonsten i hela världen, och det är alltför tidigt att sammanfatta konsekvenserna. Vi vill be er som ställer in produktioner och spelperioder att
fortsätta lägga in detta i Scendatabasen, så att vi kan öka möjligheten att få en samlad bild så småningom.

Rådsmöte 2 november
Tack alla rådsmedlemmar och övriga deltagare för en fin skärmdag den 2:a november. Vår utbildnings-kommitté genomförde ett mycket givande och intressant samtal om hur de konstnärliga högskolorna genomför distansundervisning, med allt vad det innebär. Tack alla paneldeltagare för att ni så generöst delade med er av reflektioner och erfarenheter. För dig som vill se samtalet i efterhand finns det att se här.

Swedstage Online den 9:e november kl 14
På Scensverige har vi haft glädjen att tillsammans med Svenska ASSITEJ kunnat lägga resurser på att skapa ett högkvalitativt digitalt event som ersätter vår exportfestival Swedstage. Vi har tillsammans med filmbolaget Azusa Street Production producerat ett antal filmer där årets utvalda produktioner presenteras med intervjuer och klipp. Filmerna kommer kunna spridas över världen och få ett långt liv. Vi har stark tilltro till att dessa svenska produktioner kommer få inbjudningar från gästspelsscener och festivaler i många olika länder. De utvalda produktionerna är Helsingborgs Stadsteaters Ett Drömspel, Kungliga Operans Klaus Nomi, Kompani Giraffs Kiseldalen, Orionteaterns På spaning efter den tid som flytt, BamBam Frosts So Sorry, Virpi Pahkinens Deep Time, Unga Klaras De kommer att drunkna i sina mödrars tårar samt Or/Ellers Web.

Vi har också filmat ett internationellt samtal med fokus på demokrati och yttrandefrihet för konstnärer runtom i världen. Panelen Louise Frisk, Nasim Aghili och Astrid Menasansch Tobieson modereras av Nedjma Chaouche, och kompletteras med videohälsningar från kollegor från bl a Belarus, Hongkong, Libanon, Zimbabwe, Sydafrika, Ryssland och Turkiet. Efter samtalet ges möjlighet att ställa frågor direkt till Freemuse, som publicerar årliga rapporter om hot mot den konstnärliga friheten globalt.

Samtalet kommer att sändas via Swedstage facebooksida. Mer info kommer löpande där samt på swedstage.se


Nya internationella samarbeten
Scensverige har blivit inbjudna att ingå i kärnan av Freemuses nya satsning Global LGBTQ Action. Vi har haft ett par digitala möten och utarbetar framtida planer. Vi finns också med i den Londonbaserade festivalen Cut the Cords digitala program. Den 17:e-19:e november sänds en samtalsserie under projektet Nordic Talks med rubrik Sustainable Leadership in the Arts. Jag deltar tillsammans med Fin Kennedy från Tamasha i Storbritannien och Lars Werner Thomsen från Glad Teater i Danmark på temat Diversity and Inclusivity den 18:e kl 12-13.30. Allt är gratis, läs mer här.

Scenkonstbiennalen
Vi kan i skrivande stund inte ge någon konkret information om Scenskonstbiennalen 2021, vi har ett antal beslut i olika instanser som väntar de närmsta veckorna. Vi vet att det finns ett mycket stort behov av att samtala och mötas, kanske mer detta år än någonsin. Vi skissar på flera olika planer. Följ oss gärna på Facebook och Instagram för att få de senaste nyheterna direkt.

Ulricha Johnson, Verksamhetschef Scensverige

Läs hela nyhetsbrevet med notiser och allt här.