Info om Scenkonstbiennalen

Scenkonstbiennalen i Västerås flyttas till 2022 – semidigital biennal ersätter 2021

På grund av läget med smittspridning och restriktioner har Scensverige och Västmanlands Teater beslutat att flytta fram arrangemanget i Västerås till april 2022.  Scensverige kommer 2021 att genomföra en semidigital scenskonstbiennal i samarbete med sina medlemsorganisationer i hela landet. 

Medlemsbrev från Ulricha Johnson, verksamhetschef Scensverige

Kära medlemmar,
Det är med tungt sinne som vi har pendlat mellan förtvivlan, hopp och förtvivlan igen tillsammans med er.

Vi längtar efter konsten, att sitta tysta och nära i en gradäng med fokus på det som i stunden händer på en scen, där en armada av scentekniker står på andra sidan med fokus på nästa ljusförändring, kostymbyte, scenskifte eller applådtack. Vi längtar efter att känna den speciella glädje och energi som uppstår när dansare utforskar rörelsemönster i en svettig repsal, när regissörer håller brandtal, när en frilansare får ett resestipendium till en annan kontinent. Allt detta brukar vi ju dela med varandra på Scenkonstbiennalen.

Vi har precis skickat ut ett pressmeddelande att vi skjuter den fysiska biennalen i Västerås till 2022. Kommunen och regionen är sugna på den underbara upplevelse vi hittills skapat 19 gånger, en biennal med alla sina besökare och föreställningar som fyller en stad och involverar de som bor där. Inte konstigt.

Scensverige har under en tid skissat på plan B och plan C för biennalen 2021. Det känns som en självklarhet att vi inte, trots alla bevis på att scenkonstarrangörer är experter på smittsäkra evenemang, ska samla 1600 människor från hela landet på ett par hotell i samma stad. Vi kommer inte ha uppnått det så kallade normalläget under våren 2021.

Vi vägrar ställa in vår 2021-biennal. Inget vi gör kommer kunna återskapa magin med biennalveckan, men vi ska göra allt för att skapa något som åtminstone blir minnesvärt, utvecklande, sammanfogande, inspirerande och nydanande.

Vi står utan en särskild regional samarbetspartner, vi har sökt finansiering, vi behöver alla idéer och all fysisk och digital hjälp vi kan få. Vi kommer formulera en utlysning till alla medlemmar, och ber er som får toppenidéer att höra av sig till biennal@scensverige.se

Biennal 2022 i Västerås
Alla som nominerat produktioner kommer att få frågan om ni vill dra tillbaka nomineringen för 2021 och sikta på 2022. Vi kommer tillåta att produktioner mellan hela 2019 och november 2021 nomineras. Alla medlemmar får nominera en extra produktion utöver sitt vanliga antal, se kriterier för urval.

Semidigital biennal 2021
Urvalskommittén kommer att fortsätta sitt arbete med urval för biennalen 2021. I vilken form produktionerna presenteras sker i samråd med respektive producent.

Vår skiss på visionen: en semidigital biennal som äger rum på en massa olika ställen i Sverige hos våra medlemmar. Till exempel kan en utvald föreställning spelas på plats i en stad, inför lokal biennalpublik. Den scenen/staden håller sedan något eller flera digitala evenemang som kan avnjutas hemma eller på en samlad plats i ens egen stad. Ett sådant ”Hela landet”-schema varvas med inspelade intressanta samtal som klipps ihop på ett proffsigt sätt för att ge lite variation i livestreamingen. Efter ett sådant samtal kan vi göra ett liveevent där tittarna kan ställa frågor till den eller de som var med i samtalet. Vi kommer att arbeta utifrån tidspass som medlemmar fyller med innehåll, t.ex. att Gävle fyller 2 timmar, sedan över till Växjö och därefter Umeå. Vi kommer att tillsätta en programgrupp som arbetar med innehållet och använda den här biennalen till att utforska hur vi kan jobba på ett nytt sätt.

Mer information kommer att läggas upp här på vår hemsida.

Läs pressmeddelandet här

Andas djupt och fundera. Vi hörs inom kort, högt älskade scenkonstskapare.

Ulricha Johnson
Verksamhetschef Scensverige