Nyhetsbrev april 2022

Läs hela nyhetsbrevet med notiser och tips

För många av oss är teatersalongen vår kyrka. Det är dit vi går med öppna sinnen, bearbetar tankar och känslor, återkommer igen och igen utan att veta vad som kommer hända med eller i oss. Livet är inte fullständigt utan att sitta i ett rum med främmande människor och höra en orkester stämma eller titta på en scenografi och undra hur den ska komma till liv. Ljuset går ner och där är de himmelska sekunderna av förväntan. På vårt årsmöte hade vi den stora glädjen att få dela en helande, skör och förlösande stund i en faktisk kyrka, när malmöbaserade PotatoPotato gästspelade med förra årets biennalföreställning ”Min morfar prosten” i Oscarskyrkan i Stockholm. Tack alla som kom, och tack för en strålande eftermiddag och kväll med vårt första rådsmöte live sedan pandemin. Och tack PotatoPotato för allt ni gav oss.

Flera av er hörsammade vår förfrågan i förra nyhetsbrevet om insatser för Ukraina, och vilka i vår bransch som har möjlighet att ta emot en scenkonstkollega som lyckas ta sig hit. I nuläget inväntar vi en ung regissör som kommer arbeta som regiassistent på Stadra Teaters sommarproduktion, vi ser fram emot att välkomna henne. Ta gärna kontakt med era kommuner och se vad som går att lösa tillsammans med dem, möjligen kan frågan om boende och ersättning lösas i samarbete med dem om ni har utrymme att ge ett arbetstillfälle till en ukrainsk kollega. Hör gärna av er med tips och exempel på hur ni har gjort och tänker göra!

Hoppas ingen har undgått att bokningen för Scenkonstbiennalen 2022 den 7-12 juni i Västerås har öppnat! Det är ett digert program av allvarligheter, festligheter, trams och exklusiva föreställningar, vi längtar enormt efter att träffas där! Misströsta inte om saker är fullbokade, mirakel har skett förut, håll koll så försöker vi trolla fram fler platser.
Njut av härliga vårdagar och glöm inte boka biljetter till scenkonst! Spelperioderna är kortare än någonsin i efterdyningarna av pandemin, tänk gärna att dubbelt så många föreställningar än en vanlig vår är lagom!

PS. Vill du ingå in en fokusgrupp (2 timmars insats) där vi ska kartlägga och undersöka behoven av insatser gällande psykisk hälsa och självomhändertagande för verksamma inom scenkonsten? Hör av dig till oss snarast!



Ulricha Johnson
Verksamhetschef Scensverige