Nyhetsbrev maj 2022

Läs hela nyhetsbrevet med notiser och tips

Att vara på konferens och festival just nu är som att vara skolbarn och återvända till höststart efter ett sommarlov som känts lika långt som ett halvt liv. Det finns en ny glädje och vänlighet, hur har ni haft det, hur mår ni hos er, är ni igång? Bland annat KLYS och Svensk Scenkonst har precis arrangerat givande branschträffar, Fackförbundet Scen & Film planerar sin riksstämma, Bibu ligger i startgroparna.

Scensverige och Västmanlands Teater har gått in i den sista intensiva fasen av förberedelserna av Scenkonstbiennalen den 7-12 juni i Västerås. Vi vill redan nu tacka alla som bokat in sig, flera av våra medlemmar skickar hela sin personal. Vi lägger de sista pusselbitarna och ett antal programpunkter har tillkommit sedan det första biljettsläppet. Gå in på din bokning och titta runt, troligen upptäcker du nya guldkorn. Den 12 maj kl 12:00 släpper vi också fler biljetter till några av de föreställningar som varit fullbokade, så har du ännu inte skaffat ditt biennalpass är det ett bra tillfälle nu!

Som alla andra har vi en stark önskan att som medmänniskor kunna göra något för att hjälpa ukrainare, som just nu kämpar för sina liv och i förlängningen hela sin kultur. Många av våra medlemmar har under denna period arrangerat stödgalor, upprop, insamlingar och läsningar. Grand Kyiv Ballet, som råkade vara på turné i Frankrike när kriget kom, har just turnerat i Norge och fortsätter nu i Sverige och intäkterna skänks till behövande. Vi har i samråd med våra medlemmar idag öppnat en samlande plattform på hemsidan där vi ämnar underlätta stöttandet av våra kollegor inom scenkonsten.
Vi vill gärna att alla hjälps åt att skicka in tips både för det konkreta hjälpandet att sätta de hitkommande i kontakt med branschkollegor och komma in i arbetslivet, samt info och inspiration för arrangemang till stöd för Ukraina.

Vi kallar plattformen för Kollegor i kris, och även om Ukraina av uppenbara skäl är högaktuellt kommer vi även publicera nödrop och information om scenkonstnärer under förföljelse och på flykt från andra regimer. Fundera gärna på vad du kan bidra med – residens, praktik, översättning, kontakt, tips – och maila action@scensverige.se.

Vi har glädjen att välkomna Casia Bromberg som samordnare och projektledare för denna insats, läs mer om henne på vår hemsida!

Ulricha Johnson
Verksamhetschef Scensverige