Upprop mot censuren av teaterproduktioner i Spanien

Vi ser allvarligt på inskränkningarna för scenkonsten i Spanien de senaste månaderna. Vi uttrycker härmed vårt fulla stöd för våra kollegor och delar oron för den gravt politiska inblandningen inom kulturbranschen.

Det är två partier som vill strypa den konstnärliga friheten, det högerkonservativa Partido Popular, PP, och det högerextrema Vox.

En föreställning om heliga Teresa dras tillbaka från repertoaren på en av de större institutionerna i Madrid, Teatros del Canal. Den anses vara för “provocerande för den spanska kulturen och traditionen”.

Orlando av Virginia Woolf ställs in i Valdemorillo, i Madridregionen. Styret, som ansvarar för kulturen, gillar inte att Orlando “byter kön i föreställningen” eller att “homosexualitet förekommer”.

En föreställning av Lope de Vega som ska spela i Getafe, Madrid, får krav på sig att ändra innehållet då den anses vara “pervers och innehåller sexuella anspelningar”.

En monolog om ätstörningar dras in på Mallorca. Föreställningen är ”inte i linje med vad det nya styret vill förmedla”.

Disneys film Buzz Lightyear förbjuds i staden Santa Cruz de Bezana; att två kvinnliga karaktärer kysser varandra anses alltför stötande.

En föreställning om en republikansk lärare som kämpade mot fascismen förbjuds i staden Briviesca. Den anses för politiskt färgad.

Allt detta sker efter att PP och Vox sen regionvalet i maj styr alltfler kommuner och regioner. Den 23 juli är det parlamentsval i Spanien.

Vi står bakom det spanska skådespelarfacket, Union de Actores, uttalande:

“Yrkesverksamma från kulturvärlden fördömer den censur som nu återkommit och som angriper yttrandefriheten, en socialt och demokratisk konsoliderad rättighet i vår grundlag. Vi kräver skydd av våra grundläggande rättigheter för utan kultur ingen demokrati.”

#stopcensura #stoppacensuren

Simon Norrthon, förbundsordförande för Scen och Film
Ulricha Johnson, verksamhetschef för Scensverige/Swedish Centre of International Theatre Institute
Stefan Hansen, ordförande för Scensverige/Swedish Centre of International Theatre Institute