En lekplats förlorad i (dys)funktion, (o)ordning och öronproppar. En överbliven presenning och en kratta utan skaft och en drös andra vardagliga föremål, delar plats med de tre dansarna som försöker exekvera en mycket exakt version av Våroffer.
En klassisk mastodont, omformulerad av Norrdans konstnärliga ledare Martin Forsberg. Denna kreation är ett makrokosmos på liten yta, där skalor, volym och vibrationer står i centrum. Här finner det sköna sin plats bredvid det sublima, det fängslande vid sidan av det förvridna. Dansen närmar sig farligt nära och kompositören Stravinskys storslagna toner manifesterar sig i en liten men explosiv ensemble, en form av rebellisk lekfullhet och total avsaknad av offer.
En närmare dansföreställning. På en omsorgsfullt utvald plats utspelar sig en innerlig och bombastisk händelse. Publiken får vara med om en föreställning alldeles nära intill, då dansarna rör sig för, med, emellan och runt om. Med gemensamma krafter byggs ett socialt sammanhang vi inte visste fanns. Vi möts bortom orden med en engagerande koreografi som utformas genom platsen och dem som är där. Föreställningen undersöker vad närhet är för något, vårt behov av den och vad den gör med oss i grupp.
Verket producerades av Riksteatern 2020 och turnerade med dem hösten 2022. Från våren 2023 spelas verket av koreografens eget kompani, Shake it Collaborations, med delvis ny ensemble och inspelad musik.
Mötet mellan dans och musik, rörelse, röst och rytm är centralt i Alma Söderbergs konstnärskap. I hennes andra verk för Cullberg; Noche, tar utforskande en ny form. På samma gång långsam och plötslig, ständigt återkommande men trots det oberäknelig, är natten ett mjukt avbrott med en egen rytm. Natten blir symbol för en ny typ av musik och dans, mer ojämn i sin rytm, mer riskfylld, samtidigt mjuk, varm och mörk.
Med sina pastellfärgade och suddiga kanter var Alma Söderbergs första verk för Cullberg The Listeners, som hade premiär precis före pandemin i januari 2020, ett kvällens verk. Där det slutar tar Noche vid. Från en mjuk väv av flera röster och rörelser, mot snittet, avbrottet, synkopen.