Stolt scenkonst är ett nationellt nätverk för att öka tillgången och sprida scenkonstproduktioner med HBTQ-perspektiv. Initiativtagare är vi på Scensverige som tillsammans med Regionteatern Blekinge Kronoberg, Dansstationen i Malmö, Riksteatern, Folkteatern Gävleborg, Unga Klara och West Pride ska samarbeta för att tillgängliggöra queer scenkonst i hela landet. Här är schemat för Stolt scenkonst på Stockholm Pride 2017.

Biljetter till workshops och samtal är gratis. Föreställningsbiljetter kostar 75 kr med pridepass och 150 kr utan pridepass. Köp biljetter här.

Måndag 31 juli

Pre-Pride Scenkonst i Skärholmen

Tid: Måndag 31 juli kl.16.00-21.00
Plats: Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen
Läs hela programmet här.

Tisdag 1 augusti

Queerhistoria Århundradenas fest

Tid: Tisdag 1 augusti kl.13.00-17.00 (Kom i tid för att inte missa queerpolskan!)
Plats: Carlshälls gård, Långholmen. Lokalen har ramp och stor toalett finns. Festen kommer vara både inomhus i brännvinskungens sal och i trädgården.

Lesbisk Makt och The Unstraight Museum bjuder in till en dundrande trädgårdsfest och minifestival där artister som Sara Parkman, Yolanda Bohm, Timimie Märek, Jan Hammarlund och Vilda Kvist framför musik, poesi och berättelser ur Sveriges historia (1600-1900-tal). Det blir också laddad högläsning av homoerotiska pärlor med Kvalitetsteatern samt lesbiska ceremonier med Lesbisk Odyssé. Festen startas med workshop och fri dans av queerpolska som hålls av riksspelmannen Ellinor Fritz och danspedagogen Juulia Mielonen. Den här fulländade eftermiddagen vill du bara inte missa!

Pris: 85 kr förköp eller 110 kr på plats, begränsat antal platser! Gratis för barn upp till 13 år.

Biljett: Swisha The Unstraight Museum på 1230-726-612 och skriv: Fest + för- och efternamn

Medverkande:
Yolanda Bohm
Sara Parkman
Timimie Märek
Jan Hammarlund
Clara Gustavsson
Vilda Kvist
Juulia Mielonen
Ellinor Fritz
Jenny Salomonsen
Eddie Mio Larsson
Robin N Spegel
Johanna Essie Sjögren
Lesbisk Odyssé med Elfrida Bergman och Sara Lindquist
Lesbisk Frukost Stockholm

I samarbete med Scensverige. Med stöd av Stockholms Stad och Allmänna Arvsfonden.

Onsdag 2 augusti

Artikel 3

Föreställning och workshop med Teater Martin Mutter
Tid: Onsdag 2 augusti kl. 16.00-17.20
Plats: Scen: Studion Kulturhuset Stadsteatern
Köp biljett här.

Tänk dig att du sitter på en klassåterträff 20 år senare. Då får du plötsligt veta saker om några av dina gamla klasskamrater som du inte hade en aning om. Saker som kanske vänder upp och ner på din världsbild och utmanar dina värderingar. I tillbakablickar får vi följa Sisselas, Lukas och Emmas upplevelser på högstadiet. Vad tog de med sig ut i livet och hur har de hanterat det som vuxna?

Att våga och få vara den man är, är inte en självklarhet för alla.
Fortfarande kan inte HBTQ-personer leva fritt och säkert och självmordsfrekvensen bland unga transpersoner är hög. För att bryta normer krävs mod. För att förändra attityder behövs kunskap och medvetenhet.

Manus Helena Hedlund
Regi Gunilla Orvelius.
Skådespelare Helena Hedlund, Myra Neander, Josef Säterhagen
Dramapedagog Elin Callmer. Ljud Johan Dahlström.
Scenografi Frida Thofelt. Kostym Catherine Giacomini
Artikel 3 spelas för elever i åk 8-9 och gymnasiet samt för personalgrupper.
Premiär: Örebro 7 okt 2016.
Teater Martin Mutter är en fri teater från Örebro. Vi spelar teater för barn och unga på egen scen och har en omfattande turnéverksamhet i hela landet.

Landet Inuti

Föreställning från Riksteatern och Folkteatern Gävleborg
Tid: Onsdag 2 augusti kl. 18.00-19.15
Scen: Kulturhuset Stadsteatern Fri scen/Kilen
Köp biljett här.

Landet Inuti är en föreställning om svensk landsbygd och queera erfarenheter i skuggan av storstadsnormen. Landet Inuti är platsen du för alltid kommer att sakna när du inte längre är där. En berättelse om festfyllda bygdegårdar, vidsträckta landskap och varma händer mot frostbitna skägg. Historier om människor som simmar mot strömmen där flödet av berättelser är som starkast.
Medverkande: Mårten Andersson, Mattias Brunn, Victor Wigardt

Av: Joakim Rindå, Victor Wigardt, Mattias Brunn, Mårten Andersson. Regi: Joakim Rindå. Scenografi/kostym: Charlotta Nylund.

Torsdag 3 augusti

Lesbisk frukost/brunch & queer dramatik

Tid: Torsdag 3 augusti kl. 12.00-13.45
Plats: OBS! NY PLATS: (Pride House) Plattanscenen, till höger om infodisken på bottenplan
Fri entré

Under Stolt scenkonst på Sthlm Pride bjuder Lesbisk Makt och Scensverige in till Lesbisk frukost/brunch med scenkonst-tema! Gäster är olika grupper, scenkonstnärer, skådespelare, dramatiker och regissörer m.fl som kommer att visa och läsa utdrag från aktuella lesbiska och queera scenkonstverk!

Vegansk frukost/brunch för självkostnadspris finns att köpa på plats! Ta med cash. Attenda om du kommer så kan vi beräkna antal frukostar. Kommentera om du vill ha glutenfria alternativ.

GÄSTER:

EDDIE MIO LARSON
Eddie Mio Larson gästar frukosten med ett nyskrivet ljudverk. Eddie är en del av den queerfeministiska frigruppen Kvalitetsteatern i höst aktuell medett residens på Gävle Folkteater; “Får jag se på dina trosor?” samt gästspel i Stockholm med den transterapipolitiska chakraritualen “Snoppen blöder” som gjorts i samarbete med Transmilitanta Brigaden och koreografen Paloma Madrid.
http://kvalitetsteatern.se/mannen/tvillingskapet/

DEN GODA, DEN ONDA, DEN SNYGGA
En lesbisk western-fars av Robin N Spegel.

En hederlig sheriff och hennes unga fru försöker bekosta sina IVF-behandlingar genom att sälja lesbiska elixir. Deras första kund är Hollywoodstjärnan Gayle, som i hemlighet lever ett dubbelliv som feministisk lönnmördare. Gayle planerar nu att störta den onda ledaren Pumpkin, men för att göra det måste hon ha Sheriffens hjälp. Läses av: Sonia Haga och Paula Sundberg.

PARVELN
Malin Hellkvist Selléns »Parveln«är en föreställning om litteraturkritikern, essäisten och översättaren Klara Johanson (1875 – 1948). Urpremiär den 15 september 2017 på Fri Scen Kulturhuset Stadsteatern.

K.J., som hen själv föredrog, skrev för bland annat »Tidevarvet«, en av kvinnorörelsens tidskrifter och var nära vän med flera av sin tids tongivande kvinnor som stred för fred och frigörelse. Några av dem hade hen också kärleksrelationer med.

Mer om Parveln: http://www.malinhellkvistsellen.se/verk/parveln/

NAKNA SOM FOSTER OCH GUDAR
En nyskriven pjäs om Karin Boye och Margot Hanel av scenkonstduon H! ART: regissören Helena Sandström Cruz och dramatikern Isabel Cruz Liljegren.

1941 hittades den kända poeten Karin Boye död i Alingsås. Hon hade tagit sitt eget liv. Hennes självmord är en av de mest kända tragedierna i kulturhistorien, men vad många än idag inte känner till är den sörjande som hon lämnade efter sig.

Karin och Margot levde tillsammans i en tid då homosexualitet var olagligt. Anti-semitismen var utbredd, även här i Sverige, och nazismens framväxt i Tyskland kulminerade i ett världskrig. Idag ser vi åter hur fascistiska krafter växer sig i starka i Europa, och hur nya flyktingströmmar möts av krav på stängda gränser. https://hiart.se/aktuelltnews/

Fler gäster kan tillkomma!

Trans på scen

Samtal
Tid: Torsdag 3 augusti kl. 14.00-14.45
Plats: Unga Klaras foajé
Fri entré

Tora Enkvist från Nilleteatern samtalar med gäster och publik om transperspektivet på våra scener idag.
Föreställning/föredrag

 

Dom ska hitta oss tillsammans/
Normbrytande kvinnor – en queer historia på Ulla Billquists tid

Tid: Torsdag 3 augusti kl. 15.00-17.00
Plats: Kulturhuset Stadsteatern Fri scen/Kilen
Köp biljetter här.

Lördagen den 6 juli 1946. Sveriges största sångerska, Ulla Billquist, är inte på väg till en inbokad spelning i Karlstad. Hon ligger på köksgolvet i sin lägenhet, alla fyra gaskranar är öppna, och bredvid henne ligger den kvinna som hon har en kärleksrelation med. Vi vet än idag inte vem den kvinnan var. Men vi vet att hon reser sig upp och går. Där, i den kvinnans historia, i den stunden börjar föreställningen. En kärlekshistoria om självmord, tvivel och rätten att få finnas till.

”Dom ska hitta oss tillsammans. Ja jävlar jävlar jävlar vad dom ska hitta oss tillsammans. När de öppnar dörren ska passionen slå dom i ansiktet med lukten av förruttnelse. Vi kommer ligga i en kärleksomfamning, nära nära, hopkrupna i varandras armar, stela som två förtorkade fjärilslarver, nära som två tvillingfoster som dött i mammas mage. Här ligger inga väninnor, inga förtroliga kvinnor som älskar att tjittjatta om sina män. Överhuvudtaget inga män. Bara hon och jag.”

Manus och regi: Felicia Ohly
Skådespelare: Linn Mildehav & Paula Sundberg
Producent: Maja Alasalmi
Scenografi och kostym: Emilia Bongilaj
Ljus: Amanda Lebert Elfvelin

Fritt efter intervjumaterial med Ulla Billquists anhöriga samt uppgifter ur dokumentärfilmen ”När molnen skingras” (Lasse Zackrisson, 2016).

”Dom ska hitta oss tillsammans” hade urpremiär på Potato Potato i Malmö den 4 maj 2017.

—————————————————————-

”Normbrytande kvinnor – en queer historia på Ulla Billquists tid”

I föredraget berättar historikern Emma Severinsson om kvinnor som brutit mot hetero-, tvåsamhet och sexualitetsnormer mellan 1920-1950. Vad utmanade de? Hur såg motståndet ut? Och vilken roll har de i historieskrivningen?

 

Stand up: Bethany Black (UK), Moa Svan och Shanthi Rydwall-Menon


Tid: Torsdag 3 augusti kl. 18.00-20.00
Plats: Kulturhuset Stadsteatern Fri scen/Kilen
Köp biljett här.

Stolt scenkonst på Sthlm Pride presenterar en helkväll med tre riktiga stand up-stjärnor.

Bethany Black är en brittisk skådespelare och komiker som beskrivs som “Storbritanniens enda gothiska, lesbiska och transsexuella komiker”. Hon är den första transsexuella person som spelat huvudrollen i en tv-serie i Storbritannien, och hennes stand up är känd för svart humor och kontroversiella ämnen.
Moa Svan behöver ingen närmare presentation, hon är Sveriges mest etablerade lesbiska komiker och är ständigt aktuell med egna akter, humorkvällar, samt som konferencier, programledare och författare.
Shanthi Rydwall-Menon är ett nytt stjärnskott på humorhimlen, och har gjort sig känd som komiker och imitatör i bl a Sveriges Radio, SVT och Youtube.

Fredag 4 augusti

It’s here, it’s queer

Samtal
Tid: Fredag 4 augusti kl. 14.00-14.45
Plats: Unga Klaras foajé
Fri entré

Joakim Rindå pratar om queera perspektiv inom scenkonsten med bland andra Mattias Brunn och Helena Sandström Cruz, båda skådespelare, dramatiker och regissörer.

Transaktion + eftersamtal om unga killar som säljer sex

Föreställning från Folkteatern Gävleborg
Tid: Fredag 4 augusti kl. 15.30-17.15
Plats: Kulturhuset Stadsteatern Fri scen/Kilen
Köp biljett här.

Om sex mot ersättning bland unga killar. Hur pratar vi om det?
Vad är samhällets bild av säljare och köpare? Och hur talar vi om det utan skam,
och utan att utgå från redan förutfattade meningar? Föreställningen har premiär den 19 januari och ges på turné i Gävleborgs län.

Två personer träffas på en avtalad plats. I simhallen. I en bil. Ett hotell. I radhusets sovrum. De har aldrig setts förut, men reglerna är redan bestämda: en av dem har pengarna, den andra sin kropp.

En snabbt växande grupp av sexsäljare finns bland ungdomar, unga killar, på nätet. För att belysa och hitta fler perspektiv skapar Folkteatern i Gävleborg ett scenkonstverk som baseras på autentiska berättelser, nyskriven musik, drömmar, fakta och fantasier.

Av: Samuel Astor, Mattias Brunn och Björn Elgerd
Medverkande: Samuel Astor, Björn Elgerd och Sanna Adibzadeh
Längd: 1 tim 20 min
—————————————————————–

Panelsamtal om sex mot ersättning bland unga killar

ARRANGÖR: RFSU, RFSL, RFSL Ungdom i samarbete med Folkteatern Gävleborg.

Pjäsen Transaktion baseras på autentiska berättelser från killar med erfarenhet av sex mot ersättning. Idag vet vi att det finns fler unga killar än tjejer som säljer sexuella tjänster. Hur kan vi prata om det? Vilka behov finns hos målgruppen? Vad är samhällets bild av säljare och köpare?

Medverkande: Suzann Larsdotter, RFSU, Björn Elgerd, skådespelare och pjäsförfattare, Virág Finta, RFSL Ungdom/Pegasus och Nicklas Dennermalm, RFSL Stockholm/Röda Paraplyet

Moderator Amanda Netscher, Utvecklingsledare vid länsstyrelsen i Stockholms län.

Dragking

Workshop
Tid: Tid: Fredag 4 augusti kl.18.00-20.00
Plats: Unga Klaras foajé
Fri entré
Vill du titta på dina maskulina koder utifrån, röra dig inom ett nytt register eller lära dig mer om hur du kan passera som man. Kom och lek med maskuliniteten i två timmar.
För dig som önskar fortsätta kvällen som dragking finns möjlighet att sminka på ett skägg och modellera fram en kuk under workshopen. Du tar själv med dig passande kläder till din karaktär och eventuell linda eller binder.

Arrangör: Teaterförbundet för scen och film
Anmäl dig genom att maila: johanna@scensverige.se
Kursledare: Liv Elf Karlén.
Liv Elf Karlén jobbar som regissör, dramatiker och är konstnärlig ledare för Teater Lacrimosa. Hon har sedan 2008 undervisat i Dragking/dragqueen och Normkreativ gestaltning på institutioner, fria grupper och teaterutbildningar i Sverige och Finland.