Nyhetsbrev #mars

Teaterunionen/Swedish ITI är en anrik organisation som funnits ända sedan 1951, efter att ett förslag om ett internationellt teaterinstitut presenterades på Unescos generalkonferens 1946. Ursprungligen var hela syftet att bibehålla fred genom ett icke-politiskt, icke-kommersiellt nätverk. Så småningom formulerades Teaterunionens uppdrag till att också gälla ”samarbete inom svensk teater för behandling av dithörande frågor av principiell och allmän natur”. Under åren har Teaterunionen alltmer utvecklats till en mötesplats för det svenska scenkonstlivet, med insatser på olika områden vid sidan av det internationella utbytet som pågått kontinuerligt.

Som (fortfarande) nytillträdd verksamhetschef har jag nu deltagit på mitt första möte med ITI-International Theatre Institute. Detta skedde förra veckan i Fujairah i Förenade Arabemiraten. Jag har fått ta del av presentationer av det spännande och viktiga arbete som de olika kommittéerna inom ITI över hela världen gör. Läs mer på www.iti-worldwide.org.

ITI planerar just nu sin kongress som äger rum i Manaus i Brasilien i maj. De vill gärna att svenska dansare och koreografer anmäler sig till ett danssymposium som hålls, och har flyttat fram sitt sista anmälningsdatum för vår skull, se mer info lite längre ner i detta brev.

I Fujairah hölls också The International Monodrama Festival, med soloföreställningar från hela världen, tyvärr utan svenskt bidrag denna gång. Förra gången festivalen ägde rum var Anna Petterssons Fröken Julie där, vi hoppas kunna hjälpa till att få dit en svensk produktion till nästa festival igen.

På hemmaplan pågår just nu ett mål- och visionsarbete kopplat till vad Teaterunionen kan vara för stöd för sina medlemmar. Jag kommer tillsammans med den högkompetenta styrelsen att titta på framtida möjligheter och riktningar. Vi vill såklart väldigt gärna få idéer och vinklar från våra medlemmar i denna process. Kom gärna på vårt årsmöte den 14:e mars, och planera också in att mingla och prata med oss på Bibu i maj, mer info här nedanför. En kvalificerad gissning är också att våra medlemmar har en viktig enkät att se fram emot lite senare i år.

Glöm inte att föreslå och nominera föreställningar till Scenkonstbiennalen och Swedstage!

Ulricha Johnson, verksamhetschef

 

Läs hela vårt nyhetsbrev för mars här.