moment:teater, Gunilla Heilborn och svensk dramatik på Maribor Theatre Festival

Nu är det klart att moment:teater och Gunilla Heilborn har blivit utvalda att delta på Maribor Theatre Festival! moment:teater kommer med sin föreställning Svindlande Höjder och Gunilla Heilborn med This is not a love story. Förutom gästspelen kommer festivalen lansera en bok med svensk dramatik översatt till slovenska, samt anordna seminarium och samtal om svensk scenkonst.

Ett av Teaterunionens prioriterade områden är att verka för att sprida svensk scenkonst internationellt. I linje med detta arbete har vi under lång tid arbetat för att den slovenska festivalen Maribor Theatre Festival (Festival Borštnikovo srečanje) ska välja Sverige som temaland. Festivalen är Sloveniens största och mest prestigefyllda och presenterar omtalade och konstnärligt intressanta föreställningar från landet. Nu är det klart att den 51 första upplagan av festivalen, som äger rum 14-23 oktober 2016, kommer ha svensk tema!

Efter rekommendation från oss har festivalledningen för Maribor Theatre Festival valt att bjuda in både moment:teater och Gunilla Heilborn för att gästspela. moment åker med sin publiksuccé Svindlande Höjder som har spelat 135 föreställningar sedan premiären 13 november 2015, och setts av över 500 personer. Föreställningen har 4 publikplatser och är 12 minuter lång. I Maribor kommer föreställningen att spelas hela 24 gånger! Gunilla Heilborns This is not a love story hade premiär 2011 och blev en publik- och kritikersuccé. Föreställningen blev dessutom utvald till Scenkonstbiennalen 2013.

Förutom de svenska gästspelen kommer en bok med svenska pjäser, översatta till slovenska, att lanseras under festivalen. Den slovenska festivalledningen har valt ut Dissekering av ett snöfall av Sara Stridsberg, Var är alla? av Mirja Unge, Medeas Barn av Per Lysander och Suzanne Osten samt Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri.

Mer information om Maribor Theatre Festival går att finna här: www.borstnikovo.si/en
Mer information om Svindlande Höjder går att finna här: moment.org.se/forestallningar/svindlande-hojder