Nyhetsbrev #september

Hösten har brakat igång och det händer mycket på scenkonstfronten! Vi ser med glädje hur välarrangerade och uppmärksammade Göteborgs Dans & Teaterfestival och Bergmanfestivalen varit. Många av våra medlemmar är också ute och åker i världen just nu och vi får glada rapporter från till exempel Edinburgh Fringe och Tanzmesse i Düsseldorf.

Vi är oerhört glada för det gensvar vi fick på Stolt Scenkonst-satsningen på Stockholm Pride i somras. Publiktrycket var över all förväntan, vi fick börja med att byta lokal redan på den första punkten. Våra inbjudna deltagare från hela landet var väl förberedda och gjorde så att seminarier och samtal uppnådde hög och skarp nivå trots att många kastade sig in från semestern. Vi vill tacka alla som bidrog med sin tid och kunskap och tacka våra samarbetspartners Unga Klara, Stadsteatern Skärholmen och Riksteatern, samt Fri Scen som upplät sina lokaler. Vi hyser stor förhoppning att detta kan bli en återkommande och växande plats för landets scenkonstaktörer att samlas och fördjupa sina kunskaper och utbyta erfarenheter, och samtidigt komma i direktkontakt med det stora nätverk som har ingång i publikgrupper över hela Sverige. Vi kommer att fortsätta vår dialog med Kulturrådet, och hoppas att konceptet får ringar på vattnet gällande fler pridefiranden i landet.

Nu är det dags att inkomma med seminarieförslag till Scenkonstbiennalen i Norrköping 23-28 maj 2017! Alla som är våra medlemmar kan formulera sina idéer i det här formuläret på hemsidan. Nu har vi också glädjen att presentera vår programgrupp som kommer att curera de inkomna idéerna. Gruppen består av Sisela Lindblom på Göteborgs Stadsteater, Cecilia Suhaid Gustafsson på Atalante i Göteborg, Mario Castro Sepulveda från Teater 23 i Malmö och Joel Mauricio frilansare. Vi väntar på en ytterligare person från biennalens värdteater Östgötateatern/ Scenkonstbolaget Norrköping. Läs mer om vår programgrupp här.

Vi har skickat ut en första kallelse till ett extrainsatt årsmöte den 7:e november kl 14-16. Mötet kommer att äga rum i Guldfoajén på Kungliga Operan i Stockholm, och anledningen till att vi gör om rådsmötet till årsmöte är att vi ska rösta om ett efterlängtat namnbyte för Teaterunionen. Diskussioner har pågått i ett antal år om att namnet inte speglar vår verksamhet, och ett antal idéer har kommit och gått. Nu har en enhällig styrelse enats om ett förslag och detta kommer rådsmedlemmarna inom kort få mer information om. Passa på att se över vem som är rådsmedlem och representerar era organisationer, det sker många byten på befattningar just nu.

Vi välkomnar Länsteatrarna i Sverige till vårt kontor! Linde Sjöstedt kommer att hyra ett rum hos oss från och med september. Vi påminner också om att vårt fina konferensrum går att hyra om en behöver arrangera ett möte för upp till ca 15 personer på gångavstånd från Centralen.

Ulricha Johnson, verksamhetschef

Läs hela vårt nyhetsbrev här.