Nyhetsbrev #oktober

Oktober blir en internationell månad på många sätt för Teaterunionen. Vi åker till Slovenien, där Maribor Theatre Festival valt att ha fokus på svensk dramatik och scenkonst under några dagar. De fyra pjäser som översatts till slovenska och kommer framföras i form av iscensatta readings är Dissekering av ett snöfall av Sara Stridsberg, Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri, Medeas barn av Susanne Osten och Per Lysander och Var är alla? av Mirja Unge. Gunilla Heilborns This is not a love story och Moments Svindlande Höjder kommer att gästspela, och vi har även med oss Ylva Lagercrantz, Michael Cocke och Edward Buffalo Bromberg för att föreläsa och delta i samtal.

Veckan efter drar tredje upplagan av Swedstage igång i Stockholm, där Teaterunionen tillsammans med Assitej bjuder in ett sextiotal bokare och festivalarrangörer från Tyskland, Kina, Iran, Nigeria, England, Turkiet, USA och många fler. De utvalda föreställningarna är Wild Minds, Tvärslöjd, Limits, Trans(e)ición, Fablerna, Burken, Scener ur ett äktenskap, Sensescapes, People respect me now, Papper, Fallna ur tiden och Köp hjärtan, läs mer HÄR.
Nytt för i år är att ett antal producenter kommer kunna presentera sig i kortare scenprogram och pitcha sina internationella turnébara produktioner. Vi kommer också att hålla ett seminarium med rubrik Gender on stage.

Vi har med ett par workshopdagar på plats i St. Petersburg dragit igång förstudien till ett HBTQ-projekt i Ryssland, som vi hoppas berätta mer om inom kort.

På det lite dystrare internationella temat får vi oroväckande rapporter från vårt ITI-kontor i Polen, där utrymmet just nu krymper ytterligare för kulturutövare. Kollegorna där rapporterar om att regeringen den senaste månaden avskedat konstnärliga ledare från flera teatrar och ersatt dessa med politiskt valda ledare utan konstnärliga kvalifikationer. Nästan hälften av cheferna för kulturinstituten runtom i världen har blivit hemkallade. ITI’s Action Committee for Artist’s Rights fortsätter bevaka läget.

Om scenkonstens roll och utveckling i världen såväl som i Sverige ska vi samtala om på Scenkonstbiennalen. Även annat som våra medlemmar vill fördjupa sig i ska vi ha på agendan, och nu behöver ni formulera era stora och små, allvarsamma och lättsamma idéer! Vi trappar vi upp förberedelserna för Norrköping i maj, skynda på att nominera föreställningar HÄR och komma med förslag på seminarie- och övriga punkter HÄR. Programgruppen som planerar alla seminariepunkter består av Sisela Lindlom, Joel Mauricio, Cecilia Suhaid Gustafsson, Johan Huldt och Mario Castro Sepulveda, och har tillsammans med Teaterunionen redan dragit igång schemaläggningen.

Vi hoppas se så många gamla och nya rådsmedlemmar som möjligt på vårt extra årsmöte den 7:e november, där vi bl a ska rösta om namnbyte för Teaterunionen, missa inte det!

Med stora steg in i scenkonsthösten kliver vi, och publicerar regelbundet Månadens premiärer där du får överblick på hela branschen HÄR.

Ulricha Johnson, verksamhetschef

Läs hela vårt nyhetsbrev här.