Nyhetsbrev #november

Vi har haft en mycket fin oktobermånad och är nu fulla av intryck och inspiration.

Vi deltog i det för året svenska temat på Maribor Theatre Festival i Slovenien med ett team svenska scenkonstarbetare. Nyöversatta pjäser av Jonas Hassen Khemiri, Sara Stridsberg, Mirja Unge och Susanne Osten/Per Lysander mötte slovensk publik, och samtalen efteråt var intressanta och givande. Vi höll i några seminarier och bidrog också till festivalprogrammet med ”Svindlande Höjder” av moment:teater och ”This is Not a Love Story” av Gunilla Heilborn. Allt blev mycket väl mottaget och festivalledningen och vi var väldigt nöjda.

Några dagar senare brakade tredje upplagan av Swedstage igång – ett omfattande säljevent på flera dagar, där ett 60-tal internationella teaterchefer, festivalbokare, konstnärliga ledare mm från hela världen kom till Stockholm för att se vad Sverige har att erbjuda till turné utomlands. Föreställningsprogrammet, ihopsatt av fyra konstnärliga rådgivare, slog mycket väl ut och vi kan avslöja att vissa bokningar redan trillat in. Vi vill tacka alla som tog sig tid att medverka och vara behjälpliga på olika sätt. Ett särskilt tack till Assitej för ett gott delat värdskap om arrangemanget och Kulturrådet, Stockholms Stad, Stockholms Landsting, Svenska Institutet och Konstnärsnämnden som möjliggör att vi kan presentera detta rika program för så pass många hitresta.

Just nu förbereder vi vårt extrainsatta årsmöte, där vi både ska rösta om ett efterlängtat namnbyte på Teaterunionen, samt rösta in en ny styrelseordförande. Vi har i styrelsen avtackat Ulrika Skoog Holmgaard och önskar henne all lycka på Folkets Hus och Parker!

Senare i november åker vi till St Petersburg med ett gäng nyöversatta pjäser, dramatikerna Paula Stenström Öhman och Rasmus Lindberg, en föreställning av Unga Klara samt ett antal dramatikerstudenter från Stockholms Dramatiska Högskola. Vi har haft kontakt med institutionsteatern Alexandrinsky sedan vi medverkade med pjäsen ”Författarna” på festivalen ”New European Drama” i fjol, och det är på teaterns begäran vi nu återkommer för tre svenska temadagar.

Urvalskommittén till Scenkonstbiennalen 2017 kommer snart göra sina val, vår biennalproducent Ingrid Fransson är i full gång med att inventera och planera för lokalerna i Norrköping, och programgruppen har haft sitt första möte. Glöm inte att inkomma med seminarieidéer HÄR och att boka in 23-28 maj i kalendern!

Ulricha Johnson, verksamhetschef

 

Läs hela nyhetsbrevet här.