Nyhetsbrev #december

Med detta nyhetsbrev har jag varit verksamhetschef i ett år. Det har varit ett underbart, händelserikt och intensivt år, och jag börjar först nu omfatta den både breda och specialiserade verksamhet som denna organisation har.

Vi är en nationell och neutral medlemsorganisation för producenter, organisationer och högskolor inom alla genrer, och det är viktigt att vår verksamhet är betydelsefull för våra medlemmar. Det är också viktigt att vi förvaltar vårt internationella främjandeuppdrag. Vi vill tacka alla medlemmar, samarbetspartners och bidragsgivare för det här året och särskilt välkomna det tiotal nya medlemmar som sökt sig till oss!

Under året har vi gjort och medverkat i projekt som New Nordic Drama på Färöarna, ITI-konferens med monodramafestival i Förenade Arabemiraten, Stolt Scenkonst på Stockholm Pride, svenskt fokus på Maribor Theatre Festival i Slovenien, Swedstage i Stockholm, Europe on the Move-konferens i Tyskland och genomfört en förstudie för Queer Voices of Russia i Ryssland.

Vår senaste resa var i november med anledning av svenskt tema på Alexandrinskyteatern i St. Petersburg. Unga Klara repade in ”De jag egentligen är” av Erik Uddenberg och framförde den med stor framgång med en rysk och en svensk skådespelare på ryska! Teatern arrangerade iscensatta readings av bl a ”Svårast är det med de värdelösa” av Rasmus Lindberg och ”People respect me now” av Paula Stenström Öhman. Dramatikerna fanns på plats och hade eftersamtal med publiken. Vi hade också med oss tre dramatikerelever från Stockholms Konstnärliga Högskola som deltog i spännande samarbetsdagar med ryska dramatikerelever vid St. Petersburg State Theatre Institute.

Det som i början av året hette Teaterunionen heter nu Scensverige, efter att rådsmedlemmarna röstade ja på vårt extra årsmöte i november. Vi har haft ett långvarigt samarbete med en avgångsklass på Berghs School of Communication, samt genomfört workshop med styrelsen om målbild och framtid. Vi kommer att jobba vidare på hur denna anrika organisation, som startades 1952 under Unesco, ska vara en värdefull mötesplats och ett kunskapscentrum för den svenska scenkonstbranschen.

Vi på Scensverige, både styrelse och kansli, är mycket nöjda med det nya namnet, som vi finner speglar vår verksamhet och den stolthet vi känner för vårt arbete och våra medlemmar. Dessutom har vi fått en mycket snygg grafisk design av Berghs-avgångseleven Ville Oké. Han blev för detta arbete utvald pristagare av GYF (Grafiska Yrkenas Främjande) till årets bästa elevarbete!

Scensveriges förra verksamhetschef Ann Mari Engel sitter kvar i ITI’s internationella styrelse fram till nästa världskongress, och har under året deltagit i styrelsemöten och kommittémöten. Kongressen som skulle ägt rum i maj 2015 i Brasilien ställdes in pga det skakiga politiska läget, och ny planeras nu i Spanien för juli 2017.

Scenkonstbiennalens urvalskommitté och seminarieprogramgrupp jobbar för högtryck i detta nu, och inom kort börjar vi lägga det vackra, intressanta, utmanande och inspirerande pussel som utgör 2017 års biennal.

Vår nya ordförande Benny Fredriksson kommer att leda sitt första styrelsemöte om en vecka och vi ser fram emot det. Vi önskar också vår avgående ordförande Ulrika Holmgaard stort lycka till på Folkets Hus och Parker!

Ulricha Johnson
verksamhetschef Scensverige

Läs hela nyhetsbrevet här.