Nyhetsbrev #september

Äntligen höstsäsong!

Det går inte en dag utan att våra medlemmar tillkännager sina späckade, utmanande, inspirerande och oförutsägbara program. För att inte tala om alla spännande kurser, seminarier och fortbildningar. Nu är det allas vårt plågsamma lyxproblem att försöka hinna se allt innan det är försent. Mitt tips får bli att köra hårt redan nu i september eftersom det kommer fler och fler premiärer. Här kan du se vilka föreställningar som har premiär denna månad.

Scensverige är en medlemsorganisation där både institutioner, stadsteatrar, nationalscener, fria producenter, gästspelsscener, Länsteatrar, operahus, högskolor, fackförbund, festivaler, centrumbildningar, allianser och arbetsgivare är medlemmar. Varje medlem utser sina representanter till rådet, som möts på våren för årsmöte och på hösten för rådsmöte. På höstens rådsmöte är det vanligt att utbildningskommittén  arrangerar något seminarium eller panelsamtal etc.

I höst kommer vi att prova något nytt. Istället för att bara arrangera seminarium för rådsmedlemmar kommer vi efter det korta rådsmötet öppna dörrarna för alla som är knutna till någon medlem, dvs alla i personalen, ensemblerna, eleverna, med flera. Arrangemanget kommer att äga rum i Stockholm den 27:e november med preliminär tid 14-16, vi återkommer med lokal och
programinformation, men se till att boka in datumet! Vi har planer på att förlägga dessa rådsmöten i andra städer än Stockholm framöver, så misströsta inte om det är långt för dig att åka denna gång.

Vi är väldigt glada att vi de senaste månaderna fått hälsa Kompani Giraff, Karavan Scenkonstkollektiv, Kulturakademin Trappan, Operaimprovisatörerna, Teater Tribunalen och Teater Martin Mutter välkomna som nya medlemmar! Om du också vill bli medlem, klicka här.

Scensveriges nätverk Stolt Scenkonst, för scenkonst med hbtq-perspektiv, undersöker just nu olika sätt att informera och mobilisera för att underlätta för både utövare och bokare att hitta
och lära av varandra. Det finns en Facebookgrupp som du kan ansöka om att gå med i om du vill kunna hitta eller tipsa om föreställningar att se eller boka, eller kika efter konstnärliga
samarbetspartners till ditt nästa projekt. Gruppen hette förut Riksteaterns HBTQ-nätverk, men har nu övergått i Stolt Scenkonst, och modereras av mig och Riksteaterns Joakim Rindå.
Här hittar du gruppen.

Väl mött i höstsolen!

Ulricha Johnson
Verksamhetschef Scensverige (fd Teaterunionen)