Nyhetsbrev #april

Full fart framåt mot biennalen!
Programmet är uppe för bokning och fler och fler anmäler sig för varje dag. Scensverige har besökt Sundsvall och Härnösand och tittat ordentligt på alla otroligt fina, ståtliga och nyrenoverade lokaler både för dags-, kvälls- och nattaktiviteter.  Hela personalen på Scenkonst Västernorrland är involverad och vi längtar alla efter att få träffa er där! Vi har en del nya programpunkter i seminarieprogrammet sedan biljettsläppet.
Vad sägs om ”Möt kulturministern på hemmaplan” i biennalbaren på lördagen, med Kerstin Brunnberg och Amanda Lind?
Eller  ”Att skapa och verka i exil och konfliktzon”? America Vera Zavala leder på torsdagen ett samtal med den prisbelönta skådespelerskan och dramatikern Hanane Hajj Ali, Backa Teater-aktuelle Adel Darwish, som skrivit och medverkar i ”Hierarchy of Needs” och fristadsskådespelaren Abduljabbar Alsuhili från Jemen, som arbetar på Helsingborgs Stadsteater.
 
Hanane Hajj Ali är bofast i Libanon och har spelat sin monolog ”Jogging” på många festivaler i världen. Hon gör sin svenska gästspelsdebut på biennalens tisdag och onsdag, med eftersamtal på tisdagen. Hennes historia leder oss via ett Medea-perspektiv genom trettio års krig i Beirut. Med mörk humor hon betraktar hon stadens historia och kvinnors roller under sina joggingturer, som hon tvingar sig till för att undvika depression och benskörhet.
 
Ytterligare ett internationellt gästspel är ”Stören” från Maxim Gorki Teater i Berlin. Regissören Suna Gürler väcker tillsammans med sex unga icke-professionella skådespelare mellan 18 och 24 år frågor om universella, oförändrade bilder och idéer förknippade med att vara ung kvinna, med texter från Lena Dunham, Pola Oloixarac, Laurie Penny, utdrag från Jean Kilbournes film Killing Us Softly IV och bloggar från internet.
 
Det vore också synd att missa den danska performancegruppen Recoil som har med sig 200 000 maskar till Härnösand i ”Mass Bloom Explorations”. I sex timmar om dagen kan du komma och gå, stanna, kontemplera, lyssna och även vara med och mata de små varelserna med frigolit och plast medan en dansare i gummidräkt framför mycket försiktiga rörelser för att undvika att skada sina kollegor. Hon bjuder dem även på kyckling. Är de miljöhjältar? Hur kan de äta plast? Är detta svaret eller slutet? Maskarna kommer efter Härnösand att åka på avgiftning och sedan på turné i Tyskland. Som ni förstår kommer denna biennal inte gå någon obemärkt förbi.

Bussar Sundsvall-Stockholm
Men hallå, har SJ banarbete i hela Sverige och särskilt Norrland under biennalhelgen? Japp. Vi har koll på det och har fått försäkran från Trafikverket att fler tågturer kommer släppas de närmsta veckorna. Vi har också satt in bussar som kommer köra till Stockholm på söndagen, redan nu kan du boka plats på 07.00-bussen, som kommer släppa av internationella gäster på Arlanda och sedan anlända till Stockholms Central senast kl 12. 
Vi kommer även att sätta in minst två bussar till senare under söndagen, dessa kommer att läggas upp i bokningsystemet inom de närmsta veckorna. Om du ska vidare söderut kan du alltså boka tåg vidare, där har SJ också släppt nya tider senaste dagarna. Hav förtröstan, kära vänner! Och sänd en tanke till SJ:s skarpaste planerare.

Scensveriges årsmöte
Scensverige kommer hålla sitt årsmöte den 15 april på Teater Giljotin i Stockholm. Ett extra välkommen hälsar vi våra 32 nya medlemsorganisationer och alla nya rådsmedlemmar.
Vi är mycket glada över att Regionteater Väst har erbjudit sig att komma och spela den uppmärksammade föreställningen Dilemma, med efterföljande samtal om icke-linjär dramaturgi i direkt anslutning till årsmötet. Vår nyinrättade tradition är att vi öppnar dörrarna till evenemanget efter årsmötet, för alla som har anknytning till någon av våra medlemsorganisationer, dvs varenda teater, kompani, producent, Teaterförbundet för Scen och Film, Danscentrum, Teatercentrum, de konstnärliga högskolorna etc. Läs mer om Dilemma och boka plats till HÄR, först till kvarn!
 
Projekt i Georgien
Som om vi inte haft tillräckligt att berätta så vill vi också dela den goda nyheten att vi fått beviljat bidrag från Svenska Institutets Creative Force för att fortsätta vårt arbete med att belysa transpersoners levnadsvillkor i Georgien. Tillsammans med georgiska hbtq+aktivister, Georgia Arts Research Institute och scenkonstskapare i Tbilisi gjorde svenska Aleksa Lundberg, Mattias Brunn och Mette Aakerholm Gardell i höstas en förstudie med oss. Vi återkommer med mera info! Vi vill också gratulera våra medlemmar Share Music, Lotta Garthon och Unga Klara till bidrag och ser fram emot att ta del av allt viktigt, utmanande och hoppfullt som händer i alla era projekt runt om i världen!

Ulricha Johnson, verksamhetschef Scensverige

Läs hela brevet här.