Nyhetsbrev #juli

Hyllade Unwinnable – Bethany Black spelas på Stolt scenkonst i Galärparken, på Djurgården i Stockholm, 1 augusti.
Tack för en underbar, intensiv och inspirerande scenkonstbiennal! Årets biennal i Sundsvall och Härnösand presenterade 22 produktioner under 60 föreställningstillfällen och 138 seminariepunkter. Vi är så glada för all positiv och konstruktiv feedback och riktar ett stort tack till alla 1500 personer från 16 länder som bidrog med sin tid, expertis och energi för att skapa denna livliga mötesplats. Det står klart att det finns ett stort behov av att samlas och fira och fokusera på frågeställningar och samtal som rör våra branscher och vår framtid. Vi lusläser utvärderingarna och har redan börjat planera för nästa biennal, 2021! Vi kommer snart kunna presentera urvalskommitté och biennalstad, vi ser till att slå på stora trumman när det är klart! Inte fel att följa oss på Facebook och Instagram för att nås av de färskaste nyheterna.
 
Stolt scenkonst
Stolt scenkonst har nyligen gått av stapeln hos vår medlem Dansstationen i Malmö, och var en stor succé. Såhär skrev Malena Forsare i Sydsvenskan:

“Stolt scenkonst är ett nationellt nätverk som bildades under Växjö Pride 2017 med målet att sprida scenkonst med hbtq-perspektiv – med i nätverket finns organisationer som Riksteatern, Unga Klara och Dansstationen i Malmö. Det är med andra ord inget blygsamt sammanhang det handlar om: att det lilla ordet ”stolt” lyfts fram som del av namnet är heller ingen tillfällighet. Personer som identifierar sig bortom binära könskategorier har historiskt utsatts för både samhällets diskriminering och vardaglig förnedring. Queer scenkonst behövs för att bidra med förebilder, men också för att åskådliggöra hur normer hela tiden återskapas på och utanför scenen”

Just nu arbetar vi på Scensverige med årets arrangemang på Stockholm Pride den 30 juli–2 augusti, programmet hittar du här.
 I år samarbetar vi med Parkteatern och håller till i Galärparken på Djurgården, samt med en avstickare till Moderna Museet och MDT.  Många medlemmar är involverade, Stockholms Stad har bidragit ekonomiskt och vi har också fått göra ett personallån av Stockholms Stadsteater Vällingby i form av curator och producent Terry Johnson, tidigare bl a producent på Danstationen i Malmö. Vi är tacksamma för att Kulturrådet och Svenska Institutet fortsätter stötta vårt nationella och internationella nätverk och vi kommer hålla det tredje officiella mötet med ITI LGBTQ+ Proud Performing Arts Workgroup med gäster från Algeriet, Kongo, Turkiet, USA, Finland, Sydafrika och Sverige.

Vi kommer att välkomna flera nya medlemmar till det nationella nätverket Stolt Scenkonst under hösten. Just nu ingår Regionteatern Blekinge Kronoberg, Riksteatern, Unga Klara, Ögonblicksteatern, Norrlandsoperan, Dansstationen, Smålands Musik och Teater och Folkteatern Gävleborg. Om din organisation är intresserad av att vara med – anmäl er till vårt nationella nätverksmöte den 2 augusti! Läs mer om nätverket här!
 
Internationellt nätverkande
Scensverige var på plats i Miami i juni på vår amerikanska systerorganisation Theatre Communication Groups (TCG) nationella konferens. Frågeställningarna handlar mycket om publikarbete i lokala communities, anti-rasism, klassfrågor, feminism, inkludering och synliggörande av HBTQ-personer, ursprungsbefolkning och underrepresenterade grupper i samhället. Vi berättade om vårt internationella Proud Performing Arts-nätverk och knöt TCG, Peacock Rebellion, Fresh Meat och Theatre Offensive till nätverket.
 
I Köpenhamn deltog vi i ett nordiskt framtidsmöte, inbjudna av Nordiska Ministerrådet för att vara med och prioritera deras verksamhet för de närmsta åren. Det var mycket intressant och vi ser fram emot att vara ytterligare delaktiga i att förstärka det nordiska samarbetet!

Njut av scenkonstsommaren
Sommarsäsongen är nu igång och hela Sverige sjuder av scenkonst, det måste nästan vara rekord! Både de anrika sommaroperascenerna och sommarteatrarna och en hel del nya initiativ, både med danskompanier, platsspecifik performance och drama på nya orter. Missa inte sommarens upplevelser och stötta din lokala scen genom att ta med dig bekanta som inte har för vana att uppleva scenkonst!
 
Ulricha Johnson
Verksamhetschef