Nyhetsbrev #september

Queer as Opera på Stolt Scenkonst
Hej!
Av alla tecken att döma är sommaren förbi och hösten är nära. Men hösten är min vår, ty då öppnas teatern igen! Förutom sensommarvädret prickar detta Strindbergscitat in denna härliga period av uppstart och nystart på landets scener. Kanske är det den här helgen du får årets största upplevelse? Eller nästa? Kolla in månadens premiärer här nedanför och fyll kalendern!
 
Vi på Scensverige har precis hämtat oss efter en intensiv och lyckad Stolt scenkonst-vecka under Stockholm Pride. Tack alla medlemmar och övriga organisationer som arrangerade, gästspelade, samarbetade. Tack alla som kom till Parkteatern och MDT, och tack alla bidragsgivare för förtroendet. Ett särskilt tack till Kulturhuset Stadsteatern Vällingby och Riksteatern, som beviljade personallån för att stötta upp vårt lilla kansli inför Stolt scenkonst efter biennalen!
Förutom ett program med 31 punkter samlade vi vårt nationella nätverk för fjärde gången och vårt internationella nätverk för tredje gången. Våra internationella gäster kom i år från från Kongo, Algeriet, Sydafrika, Ryssland, Turkiet, Finland, Storbritannien och USA. Många nya kontaktytor och planer, många uppvaknanden kring olika personers möjligheter och begränsningar i uttrycksfrihet.

Under förra årets Stolt scenkonst gästspelade Teatr.doc från Moskva med produktionen ”Out of the Closet”, baserad på autentiska intervjuer.

Förra veckan nådde oss nyheten att regissören Anastasia Patlay blivit arresterad vid ett gästspel i St Petersburg, där sabotörer skickat in en femtonåring med falska identitetshandlingar för att sedan hävda att teatern brutit mot propagandalagen som innebär att ingen under 18 år får ta del av något som har med hbtq-perspektiv att göra. 
Det är viktigare än någonsin att vi visar solidaritet och stöd för våra kollegor i världen, och därför har vårt internationella nätverk på kort tid vuxit sig bredare och djupare än vad vi kunnat ana.
Läs mer om Stolt scenkonst här.
 
Kom och träffa varandra och oss i Malmö! För andra året kommer höstens rådsmöte att arrangeras i en annan stad än Stockholm, och vi ser fram emot att träffa både medlemmar och scenkonstberoende den 11 november! 
Läs mer om Rådsmötet här.
 
Ses i salongerna!

Läs hela nyhetsbrevet här!