Nyhetsbrev #november

Äntligen kan vi avslöja att Västerås blir staden för nästa Scenkonstbiennal! Det ska bli otroligt kul att bjuda in alla scenkonstmänniskor i landet till Västmanlands Teater, där Niklas Hjulström är teaterchef. Västerås och Västmanland har en historia av ett mycket rikt och nytänkande kulturliv, och många spännande kulturpersonligheter. Västmanlands Teater har under åren gjort ett fantastiskt förankrande arbete och skapar mycket engagemang i regionen. Dessutom kommer Scensverige att fira 70 år, så denna scenkonstbiennal blir extra festlig på flera sätt.
 
Scensverige var härom veckan på europeiskt rådsmöte under Maribor Theatre Festival i Slovenien. Vårt europeiska råd är ett av alla regionala råd under International Theatre Institute, som är vår huvudorganisation.  Vi träffade kollegor från 19 länder och hade många tänkvärda och livliga samtal om kulturpolitik, jämställdhet, mångfald, hbtq+, kriget i Turkiet, hotet mot yttrandefriheten i Ungern, flyktingprojekt i Schweiz, fängelseprojekt i Italien, teaterns sociala betydelse i Belgien och Makedonien bland mycket annat. Scensverige har länge engagerat sig i frågor som konstnärlig frihet, censur, självcensur och den stadiga förskjutningen av gränsen för hur långt politiskt valda kan gå när det gäller att påverka konstens innehåll. Vi var på plats i Sveriges Riksdag i veckan, när Regionteater Västs VD Susanna Dahlberg presenterade sin forskning på vad begreppet ”armlängds avstånd” innebär i kultursektorn. Läs rapporten här.
Det visar sig att begreppet är svårtytt, och att varje politiker har sin egen definition.
Ironiskt nog gick Moderaterna i Västmanland samma dag ut med att de anmäler sin region till Slöseriombudsmannen efter att övriga partier utom KD och SD röstat ja till 2 miljoner för Scenkonstbiennalen.

Den som skickar anmälan är en ung politiker som är 2:a vice ordförande i kultur- och folkbildningsnämnden. Västerås kommun går också in med 2 miljoner och där röstade samtliga partier utom moderaterna ja. Scenkonstbiennalen riktar sig alltid till invånarna i både biennalstaden och dess region, och kommer med 12-15 av landets bästa produktioner från stora och små scener, samt arrangerar över 100 seminarier under 6 dagar. Nu gör moderaterna i Västmanland en kampanj på Facebook där de piskar upp ilska för att pengarna går till scenkonst istället för vård.
Det är olustigt med denna strid efter en demokratisk omröstning i nämnden. Vi är i ett tröttsamt och sorgligt läge om vi gång på gång behöver lägga all kraft på att motivera varför skattemedel ska gå till kultur.
 
Vi ses på vårt extra årsmöte i Malmö eller på barrikaden!

Ulricha Johnson, verksamhetschef Scensverige