Nyhetsbrev #december

Snart knyter vi ihop året, men det är fortfarande massor av spännande premiärer på landets scener. Kolla in månadens premiärer nedan, och fortsätt lägga in varje månad så hjälps vi åt att sprida så ingen missar något som den borde se!
 
Scensverige har precis kommit hem från Moskva, där vi träffat möjliga ryska partners för ett utbyte av samtida dramatik mellan våra länder. Vi passade på att besöka Gogolcentret och framföra vårt stöd till regissören och konstärlige ledaren Kirill Serebrennikov via hans medarbetare i ledningen. Serebrennikov är släppt ur husarrest efter 20 månader, men riskerar fortfarande fängelse efter anklagelser om ekonomisk brottslighet, och hans pass är beslagtaget. De flesta är eniga om att brottet är fabricerat och att frihetsberövandet beror på att hans verk är provocerande.

Vi besökte vår ryska systerorganisation inom International Theatre Institute, som har sitt kontor på scenskolan Rainkin, och har också knutit kontakt med Elektroteatern och Teater Doc, som gästspelade med pjäsen Out of the closet under Stolt Scenkonst på Stockholm Pride 2018. Regissören fördes tidigare i år till polisförhör efter att sabotörer skickat in en 15-åring med falska handlingar i publiken, och därmed kunde stoppa föreställningen enligt lagen om gaypropaganda för minderåriga. Trots besvärande gråzoner rörande styrning av innehåll, blomstrar den ryska scenkonsten, och unga, moderna skapare drar massor av publik till produktioner som behandlar samhällsaktuella frågor.  

Nyskriven dramatik
Inför vårt dramatikprojekt, som initierats av kulturrådets Stefan Ingvarsson på Svenska Ambassaden i Moskva, har vi haft möten med Meyerholdcentret, som är ett unikt hus med tre scener som är öppna för det fria scenkonstlivet. De arbetar med ett omfattande residensprogram för att uppmuntra ickeetablerade skapare att komma in i branschen. Nu vill vi gärna veta vilka svenska institutioner eller hus som är intresserade av att vara del i iscensatta readings av ett antal nyskrivna ryska pjäser under 2021. Se vårt open call här nedanför för mer info!

Vi söker också en monolog som vill gästspela på International Monodrama Festival i Fujaira i februari, där vi står i kontakt med Förenade Arabemiratens ITI-center. De erbjuder internationella produktioner till en lokal publik för att skapa förståelse och band över gränserna. Mer info via länken längst ned på sidan!
 
Bland notiserna nedan hittar du även ett brådskande open call inför nordiskt tema 2021 i Kanada, vi hoppas att så många svenska scenkonstnärer som möjligt får tillfälle att möta publik där.
 
Efter ledigheter åker vi i januari till New York för att initiera samarbeten mellan våra medlemmar och amerikanska aktörer. Vi deltar på APAP och ISPA och har god guidning i konferensdjungeln av Elin Norquist, som efter arbete på Kulturrådet och Musikverket just nu är vår konsult. Välkommen till Scensverige, Elin!
 
Ha riktigt trevliga helger i slutet av året och kom ihåg att bästa julklappen är scenkonstupplevelser!

Bild: Rita Hjelm från Den sårade divan, Folkteatern Gävleborg.
Fotograf: Tomas van der Kaaij

Läs nyhetsbrevet i sin helhet med notiser och allt, HÄR!