Nyhetsbrev #februari

Hej!
En stor del av januari var vi på resande fot för att skapa nya kontakter för oss och våra medlemmar, samt fördjupa de pågående nätverk och samarbeten vi driver. Vi besökte festivalen Under the Radar, konferensen APAP och kongressen ISPA i New York, och deltog i panelsamtal, arrangerade ett long table-möte och tog plats i talarstolen. Vi ser fram emot att dela med oss av nästa steg!

Freemuse har just släppt rapporten ”Security, creativity, tolerance and their co-existence: the new European agenda on freedom of artistic expression”. Den analyserar den mänskliga rättigheten till konstnärlig frihet, baserad på politisk och juridisk styrning och enskilda fall i Europa under de senaste två åren. Bland annat fastställer sifforna att det blivit fler och fler fall där fall handlar om att såra religiösa känslor, kritisera staten, glorifiera terrorism, häda, skada moral och sprida HBTQ-propanada.
Rapporten är lättläst och mycket intressant, läs mer om den i notisen längre ner.
  
Den 28:e januari arresterades skådespelaren och poeten Younes Benkdhim tillsammans med människorättsaktivisten Nabil Belkabir under sin gatuteaterföreställning ”Philosophy in the Street”, som de skapat som en reaktion på hur alla övriga uttryck och protester undertrycks och stoppas i Marocko. Föreställningen låter allmänheten debattera olika aktuella ämnen. Freemuses VD Srirak Plipat, som besökte Scenkonstbiennalen i Sundsvall, uttryckte oro över hur ett land som garanterar konstnärlig frihet och yttrandefrihet kan agera så. Benkhdim släpptes igår i väntan på rättegången, där han riskerar 6 månaders fängelse.
 
I dessa digitala tider finns ingen anledning till att avstå från att informera sig om tillstånden för konstnärer i hela världen. Det ger oss perspektiv, varningssignaler, helhetssyn och en tydligare bild av vad vi själva handskas med eller vilken riktning vi vill styra vårt engagemang åt. Prenumerera gärna på vår ITI-kommittés Action Committee for Artists Rights för löpande nyheter och analys.
 
Vi påminner också om att föreslå föreställningar till Swedstage och Scenkonstbiennalen! Våra referens- och urvalsgrupper arbetar för fullt och är nyfikna på allt som skickas in!
 
Bibu i Helsingborg i maj kommer, som vi skrev om i förra nyhetsbrevet, att samarbeta med projektet Scen:se under temaspåret FUNKTION. Scen:se är ett treårigt projekt som skapar scenkonst och konst för barn och unga med grava funktionsvariationer och/eller autism. För den som är särskilt intresserad kommer våra medlemmar Folkteatern Gävleborg att bjuda in till kompetensdagar utifrån samma ämne. Den 30:e mars i Gävle eller den 31:a mars i Hudiksvall bjuder de in till ett kostnadsfritt program. Det finns ett begränsat antal platser, läs mer här.
 
Scensverige söker en ny projektledare för våra spännande projekt Swedstage, Scenkonstbiennalen och Stolt Scenkonst, samt våra pågående internationella samarbeten. Läs mer om tjänsten här och hjälp oss gärna sprida annonsen!

Ulricha Johnson,
Verksamhetschef

Bild: En av de registrerade premiärerna i februari. Sanna Ingermaa Nilsson ur Hedda Gabler, Smålands Musik & Teater, premiär 7 februari. Fotograf: Lars Kroon

Läs nyhetsbrevet i sin helhet med notiser och allt!