Finns behov av digital plattform för streamad scenkonst ?

Pressmeddelande 20-03-20

Scensverige och kommunikations- och designbyrån Familjen samarbetar för att se på möjligheten att skapa en digital plattform för streaming av scenkonst. Ett sätt att nå publiken trots de stängda scenerna. 

Efter att Corona-pandemin har tvingat majoriteten av landets scener att stänga behövs lösningar för att stötta de mest ekonomiskt utsatta aktörerna och möjliggöra att många av de verk som ställts in ändå får möta en publik. Scensverige och kommunikations- och designbyrån Familjen samarbetar för att se på möjligheten att kunna ge scenkonsten en digital plattform för streaming av föreställningar. Genom en enkät till det institutionella och fria scenkonstlivet samlas behov och förutsättningar nu in.

– Scenkonst är en liveupplevelse, men för att dels stilla vår längtan efter att få återvända till salongerna och dels bidra en del med intäkter, vill vi hjälpa de av alla våra medlemmar som kan tänka sig streama sina föreställningar digitalt. Många har redan påbörjat arbetet med filmade föreställningar och nu undersöker vi om vi kan samla alla på en och samma plattform för att publiken lättare ska hitta dem, säger Ulricha Johnson, verksamhetschef på Scensverige.

Målet är att scenkonstbranschen snabbt får tillgång till en digital tjänst för streaming av scenkonst, som kan ge publiken större tillgång till kultur hemifrån samtidigt som det genereras inkomster till respektive producent. Scensveriges medlemmar Teaterförbundet för Scen och Film, Svensk Scenkonst och Dramatikerförbundet har öppnat för möjligheten genom den tillfälliga dispensen i upphovsrättslagen, och nu vill Scensverige bidra genom att underlätta nästa steg. 

Arbetet görs i samarbetet med kommunikations- och designbyrån Familjen, som precis som så många andra är djupt bekymrade av den aktuella situationen med den pågående pandemin. De tror dock på att samarbete ger resultat och vill gärna bidra för att vi ska ta oss ur den här krisen tillsammans.

– Vi älskar livekultur, och vi vill vara med och se hur nya digitala lösningar kan hjälpa till att skapa en levande livekultur även med de nya förutsättningar som scenkonstbranschen står inför. Det känns väldigt spännande att jobba ihop med Scensverige och alla medlemmar för att titta på möjliga vägar framåt, säger Anna Oddbjörn, Service Design Director på Familjen.

Om Scensverige
Scensverige är en organisation som verkar för att främja den svenska scenkonstens utveckling och utöka de internationella relationerna genom samarbete och idé- och kunskapsutbyte. Scensverige arrangerar också Scenkonstbiennalen och Stolt scenkonst. Läs mer här: https://scensverige.se/

Presskontakt

Johanna Broman, pressansvarig Scensverige
johanna@scensverige.se
0723-097801

Ulricha Johnson, verksamhetschef Scensverige
070-717 49 30