Nyhetsbrev december 2020

Nyhetsbrev december 2020

Vi tackar för all förståelse och alla varma hälsningar vi fått efter beslutet om att vi gör om Scenkonstbiennalen 2021 till en semidigital festival, samt flyttar fram Västeråsbiennalen till 2022. Vi förstår att det dyker upp många undringar, ta en titt på ”Frågor och svar” så klarnar det förhoppningsvis. Finns inte det svar du söker så maila oss på biennal@scensverige.se.

Vi står nu på ny kula inför maj 2021 gällande finansiering. Planeringsmässigt är det så att vår urvalskommitté med Lis Hellström Sveningson vid rodret fortsätter jobba på så hårt de bara kan, med allt färre produktioner att ta del av live. Tack alla som lagt ner extra arbete på att se till att de kan ta del av era nominerade produktioner via länk!

Hur kommer det sig då att vi plötsligt inte har finansiering, fast vi just hade det? De medel Kulturrådet går in med är som alltid ett regionalt utvecklingsbidrag, och i detta fall är det sökt av Västmanlands Teater och ska användas i Västmanland. Övriga medel till biennalen kommer denna gång från Västerås kommun och Region Västmanland. De har visat förståelse för att vi inte kan genomföra biennalen i Västerås 2021, och har lyckats flytta fram sina avsatta medel till 2022. Vi har ett jättefint samarbete med Västmanlands Teater, och Kulturrådet har varit förstående inför det faktum att en del av deras bidrag redan använts i förberedelser under 2020.

Vi hoppas på ett krisstöd inför maj 2021, och hoppas att ni är redo att spruta fram idéer med varandra så att vi gemensamt kan fylla vårt program med viktiga, spännande och roliga arrangemang. Om det ska sägas någonting positivt om en semidigital Scenkonstbiennal så är det att den kommer bli demokratisk. Det kommer inte handla om vem som har råd att åka, vem som får stipendium, vilka arbetsgivare som skickar hela personalen. Det skulle vara kul att se vilka nya plattformar och vilka nya lokala samarbeten som kan skapas av er alla. Tänk så det knakar, prata ihop er med andra, skicka in detta formulär.

ITI
Scensverige är svenskt center i International Theatre Institute (ITI), som bildades av Unesco efter andra världskriget och har ett hundratal center över världen. Vi hade vår senaste världskongress i Spanien 2017 med 62 länder samlade, och i år planerades för en ny kongress, men av uppenbara skäl kommer vi inte att kunna samlas i ett land. Vårt huvudkontor i Shanghai planerar nu för en digital General Assembly, där stora delar av innehållet är öppna för alla. Sändningarna kommer ske på Facebook, läs mer här.

På sociala medier delar vi kontinuerligt open calls, nyheter och tips. Följ oss gärna på Facebook och Instagram!

Missade du vår Swedstage Online-sänding eller önskar att någon du känner hade sett den? Misströsta ej, allt finns på Swedstages hemsida. Tack alla medverkande och alla åskådare!

Ulricha Johnson
Verksamhetschef

Läs hela nyhetsbrevet med notiser, open calls och andra tips.