Nyhetsbrev april 2021

Läs hela nyhetsbrevet med notiser här.

Nu lägger vi in högsta växeln inför Scenkonstbiennalen den 18-21 maj! Festivalen kommer att bli digital med ett antal liveinslag (beroende på restriktioner). Vi har glädjen att meddela att kultur- och demokratiminister Amanda Lind kommer att delta i ett avspänt samtal dit alla har möjlighet att skicka in frågor.

Vi kommer att presentera 11 makalösa föreställningar, som skapats både före och under coronapandemin, ett amerikanskt onlinegästspel, studentproduktioner och ett 60-tal samtal, seminarier och fysiska utmaningar. Vi har både konstnärer och anställda spridda i landet, och pusslet växer dag för dag. Den 20 april släpper vi det digra programmet!

Tack alla rådsmedlemmar som deltog i vårt hybridårsmöte härom veckan! Tack alla som lägger ner tid och arbete i styrelse, kommittéer och arbetsgrupper. Återigen en extra välkomsthälsning till de 25 nya medlemmar som sökt sig till oss senaste året! Vi uppskattar att få erbjuda en samlingspunkt och värderar förtroendet högt från er alla!

Vi har den senaste veckan suttit i dystra möten med kollegor i Thailand och Myanmar. De arresteringar, fängelsestraff och tortyrliknande specialbehandlingar av konstnärer gör att många av de främsta och mest erfarna aktivisterna ger upp. Vi står i kontakt med konstnärerna själva och kommer via alla våra kanaler ta ställning och göra vad vi kan för att lyfta frågan och visa att vi ser vad som pågår. I Sydafrika ockuperar konstnärer National Arts Council (NAC) och kräver ministerns avgång, efter att de utlovade krisstöden krympt, förhalats eller mystiskt försvunnit. Både National Arts Festival och ASSITEJ South Africa har stämt NAC för att olagligen ändrat redan påskrivna avtal. Bevis på korruption finns, enligt våra källor, och demonstranterna med operasångerskan Sibongile Mngoma i täten efterfrågar nu stöd från resten av världen. Vi följer utvecklingen och kommer delta i ett internationellt upprop.

Ulricha Johnson
Verksamhetschef Scensverige