Nyhetsbrev November

Det märks att de pausade produktionerna från pandemiåren påverkar planeringen för en scenkonstälskare. Spelperioderna är i många fall kortare än vanligt, och det gäller att ta tag i biljettbokningen direkt. Titta igenom månadens premiärer och ta fram kalendern!

Scenkonstbiennalen 2023

Biennalförberedelserna är i full gång och i november ska både urvalskommittén och programgruppen mötas för att gå igenom alla nominerade produktioner, respektive alla inkomna förslag till seminarieprogrammet. Passa på att skicka in det du tänkt, så skapar vi bra framförhållning. Sista datum för nominering av produktion är 15:e december, sista datum för programförslag är 12:e januari.

Rådsmöte med exklusiv föreläsning

Vår nya vana att förlägga höstens rådsmöten i en annan stad än Stockholm kan äntligen komma igång igen efter den digitala perioden. Vi välkomnar alla som har möjlighet till Göteborg den 14:e november, där Danskompaniet Spinn kommer stå värd för mötet. Vi önskar också påminna om att vi med våra nya vanor även öppnar upp dörrarna efter rådsmötet så att alla som är intresserade kan ta del av den aktivitet som följer. I år kommer Sofia Rasmussen, som leder en stor del av vår satsning ”Ta hand om dig”, att föreläsa om självledarskap och psykisk hållbarhet i yrkeslivet. Hon höll välbesökta punkter för både utövare respektive ledare på Scenkonstbiennalen, och skräddarsyr sitt innehåll för just vår bransch. Läs mer och anmäl dig här

Stolt nätverksmöte

Den 15:e november kl 10 på Atalante i Göteborg samlar vi vårt nationella nätverk Stolt Scenkonst. Förra året hade vi vårt första västkustska möte, på Världskulturmuséet under West Pride. Många nya intresserade konstnärer och organisationer kom, och vi hoppas ytterligare fördjupa och stärka plattformen. Nätverket bildades av Scensverige och ett antal medlemmar 2017 under Växjö Pride på Regionteatern Blekinge Kronoberg, och samma år skapade vi även den globala arbetsgruppen och nätverket ”ITI Proud Performing Arts International LGBTQ+ Workgroup and Network” på International Theatre Institutes världskongress i Segovia.

Till mötet i Göteborg välkomnar vi både medlemmar och nya intressenter. Det går att komma antingen som utövande konstnär eller som representant för en organisation som önskar arbeta aktivt med HBTQ+perspektiv på och bakom scenen. Tipsa gärna flera, det går bra att komma och delta utan att förbinda sig till något. Anmäl dig senast 11 november via mail: stoltscenkonst@scensverige.se

Kollegor i kris

Tack alla som hörsammat vårt erbjudande om att ta del av nyskriven ukrainsk dramatik för att anordna readings, diskussioner och till och med beställa en pjäs för produktion. Läs gärna mer här och låt oss använda vår tid och kraft till att sprida röster från de som upplever invasionen.

Vi jobbar vidare på att sammanställa information om alla olika initiativ som görs för konstnärer på flykt, i exil eller under förföljelse. Skicka in det ni planerar att arrangera så hjälps vi åt att sprida informationen och även inspirera flera att agera.

I oktober lyckades vi återuppta vårt påbörjade dramatikutbyte med Ryssland, om än i ny form och under några få dagar. Den tidigare teaterchefen Elena Kovalskaya, som tidigare besökt biennalen och var Scensveriges partner i det avbrutna projektet, har startat en masterutbildning i Moskva för att arbeta deltagarbaserat med ungdomar och marginaliserade grupper. Tillsammans med två nyutexaminerade masterstudenter reste hon  till Sverige via Norge och sammanstrålade med exildramatikern och regissören Anastasia Patlay, som deltog i biennalen i Västerås, och tidigare gästspelat med produktionen ”Coming Out” under Stolt scenkonst. Vi sydde ihop ett snabbt program, där de stiftade bekantskap med bl a communityarbetet hos våra medlemmar Backa Teater, Angereds Teater, Riksteatern, Kulturhuset Stadsteatern (City, Skärholmen och Husby), Dramaten, Gottsunda Teater, Colombine Teaterförlag, Giron Sámi Teáhter, Norrbottensteatern, Weld, Konstgruppen Ful, SKH, HSM och Dramatikerförbundet. Tack kära medlemmar för ert generösa bemötande, vi hoppas kunna arrangera flera internationella besök framöver.

Wir Sind Berliner

I slutet av november åker Scensverige till Berlin för en konferens om mobilitet för konstnärer som arbetar över landsgränser, där även de senaste reglerna kring visumfrågor och Brexit kommer hanteras. Vi kommer även möta vår tyska systerorganisation German ITI och Action Committee for Artist´s Rights.


Läs hela nyhetsbrevet här.