Sweden Performing Arts Expo 26-31 augusti 2024

PRESSMEDDELANDE 16 NOVEMBER 2023

För första gången genomför Scensveriges exportfestival Swedstage och queerfestivalen Stolt Scenkonst tillsammans med  Stockholm Fringe Festival (STOFF) och World Fringe Congress sina evenemang samtidigt, för att med gemensam kraft lyfta den svenska scenkonsten på den globala kulturkartan.

Under fem fullspäckade dagar kommer dessa populära festivaler pågå samtidigt och erbjuda både en nationell och internationell plattform för nyskapande scenkonst. Detta unika samarbete är ett ypperligt tillfälle för artister, festivalbokare och publikgrupper att mötas under en intensiv vecka i augusti. 

– Många internationella scener och festivaler håller den svenska scenkonsten högt, det finns stort intresse, säger Scensveriges verksamhetschef Ulricha Johnson.
– Samtidigt konkurrerar vi med de största showcasefestivalerna i t ex Tyskland, Frankrike, och utmaningen är att locka besökarna till Sverige. Att vi går ihop med den drillade festivalen STOFF och maximerar innehåll, värdskap och kontaktytor gör Stockholm till en väldigt attraktiv arena för upplevelser och mötesytor.

Scensverige är landets största partsneutrala organisation för främjandet av professionell scenkonst, vars 200 medlemmar är fackliga organisationer, arbetsgivare, institutioner, fria aktörer, centrumbildningar, allianser, konstnärliga högskolor och andra scenkonstorganisationer. Scensverige är sedan 1951 det svenska centret i UNESCO-anknutna International Theatre Institute.

– Det ska bli oerhört spännande att nu kunna turboladda denna ambition under festivalens femtonårsjubileum och eskalera i en serie av fler kraftfulla steg mot att lyfta svenska kulturutövare på den globala marknaden. Det känns glädjande och är en naturlig utveckling att genomföra detta i samarbete med Scensverige och med gemensam kraft verka för en fruktsam internationalisering av fri svensk scenkonst, säger STOFF’s festivalgeneraler Helena Bunker & Adam Potrykus.

Stockholm Fringe Festival har sedan 2010 agerat både som en inkörsport för internationella akter som vill möta en svensk publik samt som en språngbräda för inhemska akter som vill veckla ut sina kreativa vingar inom ramen av ett internationellt sammanhang.