Pressinbjudan

scensverige_logotyp_800

ostgotateatern

 

Programmet till årets teaterfest avslöjas

Fredagen den 27 januari presenterar Scensverige och Östgötateatern de 16 föreställningar som valts ut att spela på Scenkonstbiennalen 2017. Varmt välkommen till Stora teatern i Norrköping kl. 9.00, där du blir bland de första att få veta vilka föreställningar som blivit utvalda.

På plats, med möjlighet att svara på frågor om den kommande festivalen, finns representanter för Scenkonstbiennalen.

Scenkonstbiennalen bjuder på ett urval av det bästa från Sveriges scener inom teater, musikteater och dans. Festivalen arrangeras vartannat år på olika platser i Sverige och 2017 äger den rum i Norrköping den 23-28 maj. Att bli utvald till Scenkonstbiennalen innebär en stor ära och ett bevis på föreställningens höga konstnärliga kvalité och/eller nyskapande form. Produktionerna har valts av en särskild handplockad urvalskommitté med det smått omöjliga uppdraget att välja ut de bästa föreställningarna med premiär 2015 eller 2016. Under året som gått har urvalskommittén sett, analyserat och diskuterat alla de 233 nominerande föreställningar, och de är nu redo att presentera sina 16 val!

OM URVALSKOMMITTÈN
Urvalskommittén har i år bestått av nio personer med betydande och bred erfarenhet och kunskap inom scenkonstområdet. Ordförande för kommittén har varit Lars Ring, en av Sveriges mest erkända teaterkritiker. Övriga urvalskommittén har bestått av Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare för Unga Klara, regissör och dramatiker, Birgit Berndt, danschef vid Norrlandsoperan, Lena Engqvist-Forslund, teaterchef på Teater Västernorrland, Lis Hellström-Sveningson, kritiker vid Göteborgs-Posten, Cecilia Malmström Olsson, dansvetare och skribent, Kiki Muukkonen, konstnärlig programchef på Subtopia, Marie Parker Shaw, regissör och konstnärlig ledare på Månteatern samt Davood Tafvizian, skådespelare.

OM SCENKONSTBIENNALEN
Scenkonstbiennalen 2017 äger rum i Norrköping den 23-28 maj. Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och innefattar utvalda produktioner, föreställningar från värdteatern, studentproduktioner samt internationella gästspel. Dessutom innehåller Scenkonstbiennalen en mängd seminarier, workshops, samtal, möten, fester och mycket mer. Scenkonstbiennalen arrangeras av Scensverige och 2017 står Östgötateatern och Upplev Norrköping som värdar.

FÖR MER INFORMATION:
Lovisa Björkman, projektledare/informatör på Scensverige, 070-207 61 52, lovisa@scensverige.se
Linda Vidarv, informations- och marknadschef på Östgötateatern, 070-356 35 26, linda.vidarv@ostgotateatern.se

OM SCENSVERIGE
Scensverige är en organisation som verkar för att främja den svenska scenkonstens utveckling och utöka de internationella relationerna genom samarbete och idéutbyte samt genom att sprida kunskap och information inom scenkonsten. Vi har en mångfasetterad verksamhet som rör en rad frågor av gemensamt intresse för scenkonsten: information, dokumentation, utbildning och internationella relationer.

OM ÖSTGÖTATEATERN
Vår repertoar består av svensk och utländsk dramatik, nyskrivna verk och klassiker. Vi är också kända för våra musikaler. Östgötateatern är Sveriges största regionteater med vackra teaterhus i både Linköping och Norrköping, samt turnerande verksamhet. Till Östgötateatern hör också ung scen/öst, som har i uppdrag att spela barn- och ungdomsteater. Från och med 1 januari 2016 är Östgötateatern en del av Scenkonstbolaget i Östergötland AB.