Nyhetsbrev #oktober

Scensverige jobbar för medlemmar inom alla scenkonstbranschens konstformer.
Hej!

Scensveriges verksamhet har huvudfokus att skapa internationella kontaktytor för våra medlemmar i hela Sverige. Vi vill främja och utveckla samarbetsprojekt inom alla scenkonstformer och står i ständig kontakt med ett antal nätverk, organisationer och festivaler i världen. I oktober har vi ett av våra möten i ett pågående samarbetsprojekt i Tbilisi, Georgien, med stöd av Svenska Institutet. Projektet handlar om att belysa livsvillkor för queera och transpersoner i Georgien och vi kommer att ha möten med de olika organisationerna på plats, inklusive den svenska ambassaden som gärna vill följa arbetet. En av georgienkännarna vi konsulterat under projektets uppstart är ingen mindre än den svenske filmregissören Levan Akin, vars film And Then We Danced, om förbjuden kärlek mellan två män, kammar hem priser på världens filmfestivaler och är utsedd att vara Sveriges Oscarsbidrag. Stort grattis till Levan önskar Scensverige och alla våra georgiska kollegor!

Senare i oktober är det dags att delta på International Theatre Institutes European Council, som i år håller konferens under Maribor Theatre Festival i Slovenien. Senast vi var i Maribor hade vi med oss gästspel av Gunilla Heilborn och Teater Moment, samt översatta pjäser av Mirja Unge, Sara Stridsberg, Jonas Hassen Khemiri mfl. Det ska bli spännande att lära känna den nya festivalledningen och se om vi kan planera in fler gästspel och utbyten.
 
Vi har börjat planera för Swedstage som vi hoppas få ekonomi till inför oktober 2020. Tredagarsfestivalen som vi arrangerar tillsammans med Svenska Assitej presenterar svenska produktioner som önskar gästspela internationellt, och har haft mycket goda resultat. Vi tar gärna emot tips om vilka utländska bokare, festivalchefer, presumtiva samarbetspartners  och konstnärliga ledare ni tycker borde få en inbjudan!

Nominera till Scenkonstbiennalen 2021
Nomineringen till Scenkonstbiennalen 2021 har öppnat! Inom mycket kort avslöjar vi nästa biennalstad och urvalskommitté.
 
 Scensveriges styrelse, som representerar alla medlemmar, beslöt inför förra biennalen att det enbart är Scensveriges medlemmar som kan nominera produktioner. Däremot kan urvalskommittén välja upp till hälften av föreställningarna bland icke-nominerade produktioner. Läs mer om medlemskap och nominering här.
 
Nästa nyhetsbrev kommer i november, men boka redan nu in eftermiddagen den 11:e november då Scensverige för första gången håller rådsmöte i Malmö! Det är ett extra årsmöte, då rådsmedlemmarna kommer att fatta beslut om frågor som kom upp på det ordinarie årsmötet i våras. Vi ser fram emot att träffa många av våra nya medlemmar i Skåne och också flera som passar på att komma för att det är nära. Rådsmötet följs av utbildningskommitténs seminarium i tre delar, som handlar om vad som hänt efter #metoo, vars första stora våg svallade för två år sedan. Teaterförbundets Simon Norrthon, som dessutom är ordförande i utbildningskommittén, modererar samtal med spännande gäster.
 
Ulricha Johnson

Läs hela nyhetsbrevet här.