Nyhetsbrev #januari

Hej!
Scensverige var precis nyss på plats i New York för att driva en satsning som innebär att fler svenska scenkonstnärer får möjlighet att nå nya internationella målgrupper och skapa nya samarbeten. På independentfestivalen Under the Radars öppningssymposium fanns stark närvaro av det politiska läget i USA och Brexit i Storbritannien. Men med tålamod och envishet driver organisationer arbetet med konstnärlig frihet, finansiering och långsiktighet. Och de unga, nyskapande konstnärerna tar plats med nya tankar och uttryck, och ny publik strömmar till. Trots att mycket av den konst som skapas är skarp och kritisk är det lika vanligt och befriande med den sköra och abstrakta scenkonsten, som erbjuder en bubbla av eftertanke, återhämtning och hittar nya vrår i besökarnas inre. Vi har haft möten både med våra nordiska och kanadensiska kollegor inför det nordiska temat som Kanada satsar på 2021 genom Nordic Bridges. Vi hoppas att många svenska aktörer anmälde produktioner på deras open call under hösten, och vi kommer jobba på att vara ett kontaktcenter för arrangörerna för att lyfta flera av våra medlemmar.
I tisdags höll vi ett Long Table-samtal om Stolt Scenkonst i samarbete med vår amerikanska systerorganisation Theatre Communications Group. Detta blev det fjärde officiella internationella mötet i arbetet med att fördjupa kontakter och erfarenheter för personer och organisationer som jobbar med HBTQ-perspektiv, både på och bakom scenen. Vi hade flera intressanta deltagare både från Sverige och USA, och detta blev första gången vi genomför ett arrangemang i Scandinavia House på Manhattan.
 
Samtidigt i Berlin hade Scensverige två representanter på ett nystartsmöte för ITI-kommittén Music Theatre Now. Det skapas väldigt mycket modern musikdramatik och opera i världen, men Sverige ligger av någon anledning i bakvattnet. Detta vill vi ändra på och uppmuntra kompositörer och librettister till nya samarbeten och arenor. Magnus Aspegren, VD hos vår medlem Riksteatern och vår styrelseledamot Stefan Hansen, VD på Unga Klara, var på plats och ska nu rapportera tillbaka vad som ska bli nästa steg.

För att lyfta alla de storslagna, undersökande, långsiktiga och spirande samarbeten som pågår på internationell front kommer vi lansera ett kalendarium på hemsidan där vi samlar våra medlemmars gästspel, 
 workshops, projekt och övriga samarbeten. Välkomna att maila oss information på info@scensverige.se!

Under biennalen höll vi en idéverkstad på temat lokaler och scener för fria producenter och grupper. Tanken var att med enad front protestera mot att bostadsrättsföreningar, kommersiella aktörer och ibland ens egen kommun tar ut orimliga hyror tills den konstnärliga verksamheten måste läggas ner och lokalerna omvandlas till butiker. Det senaste tråkiga exemplet i Stockholm är den anrika Fria Teatern i Högdalen, som nu upphör med sin verksamhet på den scenen. Vi står i kontakt med Teatercentrum, Danscentrum och Dramatikerförbundet och planerar fortsätta detta akuta arbete. Om du har konkreta idéer eller kunskap och vill engagera dig i detta, kontakta gärna oss.

Ulricha Johnson,
Verksamhetschef

Bild: Några av de närvarande i vårt Long Table-samtal i New York.

Läs nyhetsbrevet i sin helhet med notiser och allt!