Uppmaning till kulturminister och näringsminister

Till 
Kulturminster Amanda Lind
Näringsminister Ibrahim Baylan


Det är allmänt omvittnat att kultursektorn genomgår en mycket besvärlig tid under den pandemi som nu pågår. Det förbud mot att samlas i grupper om över 50 personer gör att de flesta kulturaktiviteter i landet upphört och att de flesta teatrar, dansscener och andra kulturella mötesplatser har stängt. Och ingen vet när de kan öppna igen.

I ett av de krispaket som regeringen har presenterat ingår ett förslag som innebär tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher såsom hotell, restaurang och vissa andra verksamheter. Kultursektorn utgör en av de absolut mest utsatta branscherna till följd av Covid-19 enligt våra medlemmars vittnesmål. Vi uppmanar regeringen att tillse att kultursektorn kan ta del av detta hyresstöd. För många teatrar, dansstudior, scener, gallerier och andra kulturella möteslokaler är hjälp med hyran just nu avgörande om de i framtiden ska kunna fortsätta bedriva sin konstnärliga och kulturella verksamhet eller inte.

De kulturella mötesplatserna är en oerhört viktig del av hela samhället och våra städers infrastruktur. Dessa mötesplatser bidrar i hög grad till intäkter för övriga näringsverksamheter som restauranger och caféer, hotell och detaljhandeln. Ett brett utbud skapar en trivsam stadsmiljö och ett levande samhälle.

Värna våra kulturella mötesplatser och ge dem möjlighet att överleva för hela samhällets skull!

Svenska ASSITEJ – plattform för alla som arbetar med eller har intresse för scenkonst för barn och unga
Teatercentrum – bransch- och arbetsgivarorganisation för fri professionell scenkonst
Danscentrum – den fria danssektorns centrumbildning och arbetsgivarorganisation
Scensverige – främjar och stärker den svenska scenkonsten