Nyhetsbrev juni 2020

Vi har tillsammans med våra medlemmar skapat ett tal till nationen. Det är så ofta vi i branschen pratar och skriver budskap och manifest om hur viktigt det är med scenkonst, teater, konst och kultur. Vi ville undersöka om det istället går att skriva en sorts tal som i sig självt är konst. Dramatikerna Alexandra Loonin och Ebba Petrén har skrivit en helt fantastisk text, som går att lyssna på och läsa om och om igen. Den är både abstrakt och konkret, och väldigt allmänmänsklig. Att så många av våra medlemmar ville vara med och spela in ljud och film på egen hand ger filmen en berörande kvalitet och vi är så glada för era insatser och ert engagemang. Att göra något gemensamt trots att vi inte kan ses känns speciellt i denna tid. Se ”Tal till relationen” här eller i notisen nedanför.
 
Global Pride
I dessa digitala kompromisstider har även alla pridefestivaler runtom i världen ställt in all liveverksamhet. Organisationen Svenska Pride uppmanade oss att skicka in bidrag från vårt Stolt scenkonst-nätverk till det digitala evenemanget Global Pride, där filmer och hälsningar från hela jorden sänds den 27:e juni. Vi håller tummarna att så många av våra svenska förslag som möjligt kommer med!
 
Stolt scenkonst
Gällande vår Stolt scenkonst-festival i samarbete med Parkteatern och MDT i Stockholm i slutet av juli avvaktar vi fortfarande beslut. Antingen kör vi med begränsad publik eller försöker flytta fram föreställningar till senare. Stockholm Pride har skjutit upp alla sina evenemang till november. Digitala lösningar kan också komma att göras i viss mån, vi återkommer med mer info!
 
Swedstage
Eftersom det råder stor osäkerhet kring hur den pågående pandemin kommer att utvecklas har Scensverige och Svenska ASSITEJ beslutat att ställa in Swedstage 2020 i den form vi är vana vid. Rådande omständigheter gör det svårt att arrangera internationella festivaler. Istället kommer vi att arrangera ett digitalt showcaseprogram, 18-20 oktober: Swedstage Online. Där kommer vi att visa på bredden i den svenska scenkonsten genom ett antal korta klipp ur aktuella utvalda produktioner, samt samtal med upphovspersoner och andra.
Ett fysiskt Swedstage arrangeras 2021, mer om detta kommer efter sommaren. Har du frågor eller vill veta mer, kontakta oss på info@scensverige.seinfo@assistej.se.

Scendatabasen
Vi har fått mycket bra gensvar på vårt utrop att lägga in inställda produktioner i www.scendatabasen.se, tack för att ni hörsammar! Detta kommer bli en omfattande dokumentation att följa när pandemin avtar. Ni som ännu inte lagt in vårens produktioner, gör det! Och lägg självklart också upp digitala livesändningar och de premiärer som blir av.
 
Årsmötet
Tack alla våra medlemmar som deltog i Scensveriges första digitala årsmöte! Vi längtar efter att träffas i verkligheten för att diskutera, småprata, fika och kramas. Låt oss hoppas på rådsmötet i höst!
 
Ny på Scensverige
I höst välkomnar vi Sandra Karlung till Scensverige! Hon har under våren gjort praktik via kulturvetarprogrammet på Stockholms Universitet, och vi är mycket glada att hon stannar kvar, som vår administratör och allt-i-allo.
 
Scenkonstsommar
Vi önskar en fin sommar och sänder extra kärlek till de sommarföreställningar som kommer genomföras med begränsad publik, vi uppmanar alla att boka biljett till dem!
 
Ulricha Johnson
Verksamhetschef

Läs hela nyhetsbrevet med notiser och allt här.