Nyhetsbrev oktober 2020

Höst

Det händer saker! I skrivande stund verkar det som att vi får öppna upp för ett ökat antal i publiken inom kort. Vi fortsätter tacka arbetsgivar- och arbetstagarorganisationerna för det idoga uppvaktandet och lobbyarbetet. Mer koll på kulturens villkor kan politikerna aldrig haft förut. Må detta lägga grunden till en långsiktig investering i både konst och infrastruktur.
Passa på att se den praktfulla bukett av premiärer som är tätare nu än på många månader. Vi listar månadens premiärer nedan.
 

Scenkonstbiennalen 2021
Ni är säkert många som jobbar intensivt med att producera och få till höstens komplicerade pussel av biljettförsäljning, repetitioner och turnéläggande. Glöm inte att nominera föreställningar till Scenkonstbiennalen 2021! Urvalskommittén kan av förklarliga skäl inte resa lika mycket och spontant som tidigare, så framförhållning är att föredra.
 
Gällande biennalens genomförande är Scensveriges ordförande Petra Brylander tydlig i övertygelsen att vi måste våga satsa oss ur den här krisen. Biennalen är en avgörande festival för alla som arbetar med och älskar scenkonst. Under den kommande biennalen kommer vi behöva prata med varandra mer än någonsin om allt som hänt. Och också få lov att blicka bortom Corona och bygga upp en ny framtid. Vad har vi lärt oss? Vad tar vi med oss? Hur kan vi passa på att se över våra klimatavtryck när vi startar om? Närmar vi oss en bredare representation? Hur kan vi som sektor synliggöra oss som en fundamental del av samhället?
Skicka in era förslag till seminarier, workshops, samtal och annat spännande i formuläret här!

Swedstage
Just nu har vi stort fokus på Swedstage, vår internationella exportfestival som vi anordnar vartannat år i Stockholm tillsammans med ASSITEJ. I år blir arrangemanget digitalt, och vi kan lova att det blir intressant även för en svensk publik. Håll utkik i våra sociala medier, snart får ni se hela programmet och alla utvalda produktioner som kommer pitchas för den internationella marknaden. Boka in den 9:e november i kalendern från klockan 14, och var med när vi sänder.

Utbildningskommittén och höstens rådsmöte
Vår utbildningskommitté höll nyligen ett digitalt möte. De planerar att hålla ett seminarium för alla i anslutning till hösten rådsmöte. Rådsmötet blir digitalt och sker den 2:a november. Handlingar och information kommer inom kort.

Kommande projekt
Vi har många intressanta projekt i planeringsstadiet, det är flera länder som t ex är intresserade av utbyte inom nyskriven dramatik. Vi fortsätter att ha kontakt minst en gång i veckan med de stora festivaler och nätverk som innan pandemin planerade för att beställa svenska gästspel. Så fort restriktionerna minskar ligger vi startgroparna. Vi ses på lagom avstånd i salonger, foajéer och studios!

Ulricha Johnson, Verksamhetschef Scensverige

Läs hela nyhetsbrevet med notiser och allt här.